Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Лиляна Табакова беше удостоена с Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания

   
Лиляна Табакова беше удостоена с Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания

Посланикът на Кралство Испания в България Хосе Луис Тапия връчи от името на Негово Величество краля на Испания Офицерски кръст за граждански заслуги на г-жа Лиляна Кънчева Табакова, щатен преподавател по Испаноамериканска литература в Катедрата по испанистика и португалистика на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Тържественият акт се състоя в резиденцията на посланика на Испания в София на 11 февруари 2014 г.

„Хуан Карлос I, Крал на Испания, в израз на почитанията си към Вас, г-жа Лиляна Кънчева Табакова, чрез кралски указ от 24 юни 2013 г. Ви връчвам офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги, като Ви оказвам честта и правото да носите знака, удостоверяващ статута Ви, като съм уверен, че с качествата си ще дадете своя принос за престижа на ордена“, гласи текстът на дипломата, която беше връчена на Лиляна Табакова заедно с ордена.

1

Орденът за граждански заслуги, със степен на офицерски кръст, бе връчен на Лиляна Табакова заради нейното ефективно, дълго и отдадено сътрудничество с Испанското посолство в посока развитие на испанските култура, език и литература в България. Благодарение на нейния безапелативен принос за разпространението на испанския език и култура, образователният процес между България и Испания набира все по-висока скорост.

2

Лиляна Табакова е завършила испанска и латиноамериканска литература, и български език и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Със своята академична дейност, конференции, публикации, сборници и преводи на разнообразни литературни произведения от испанската, българската, латиноамериканска литература, г-жа Табакова допринася значително за съвместното сътрудничество в областта на образованието и културата с Испанското посолство в България, Института Сервантес и Отдела по образователните въпроси.

3