Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Културният център на Софийския университет отбеляза своя 5-годишен юбилей

   
Културният център на Софийския университет отбеляза своя 5-годишен юбилей

В Галерия „Алма Матер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе отбелязана 5-годишнината от създаването на Културния център на СУ. На празника присъстваха ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев, директорът на центъра проф. Александър Кьосев, много представители на академичната общност. Празникът бе отбелязан с премиера на брой № 8 на онлайн списанието „Пирон”. Темата на поредния брой е „Академичният (under)ground 1981 – 1989”. Годишнината беше отбелязана и с откриването на архивна изложба.

Проф. Кьосев поздрави всички присъстващи на събитието и отбеляза, че се списанието се прави трудно и с големи усилия и благодари на всички, които през изминалите години са съдействали за неговото осъществяване. Проф. Кьосев представи последния 8-ми брой на списание „Пирон”, основните акценти и теми в него.

1

„Този брой е особен. Той в някакъв смисъл има отношение към юбилея на Центъра и към желанието този център да създава академична общност. Това е една от неговите най-важни задачи. Ние започнахме преди около шест месеца с една изложба. Тази изложба се превърна в ядрото на Центъра. Около изложбата бяха събрани над 20 интервюта и накрая млади хора им направиха анализ. Идеята беше, че може би микро пространствата на свободата се случват по неочаквани начини на неочаквани места. Не непременно микро пространствата на съпротивата, а микро пространствата на свободата”, каза проф. Кьосев и допълни, че за да може носталгията, която изпитва това поколение да стане нещо повече, да се превърне в духовно събитие и за други, трябва да има диалог между поколенията. Задачата на последния брой на списанието е именно да вкара поколенията в диалог, за да могат да усетят интимността на семинарите, конференциите, дискусиите и цялата особена атмосфера, в която са живели предшествениците им.

2

„Изложбата е била самоизследване, опит да се събере архивът на това поколение, да се види какво то е направило и да се опишат сравнителни детайли, исторически и споменни за това, какво се е случило тогава. Това е едно време, което за нас беше формиращо и ако тази среда е произвела някакви интелекти, те са се произвели тогава на тези места – в Гьолечица, на семинара в Приморско, в кръга „Синтез”, в Шумен”, каза още проф. Кьосев.

5

Д-р Галина Гончарова, която е водещ на 8-мия брой на „Пирон”, отбеляза, че изданието включва 22 интервюта, въз основа на които млади изследователи са коментирали тогавашната субкултура на Университета.

Тя добави, че целта на броя е не толкова да се изследват, колкото да се осветят под повърхността на съвременната хуманитаристика различни интелектуални и приятелски близости, които сега са забравени малко или много или пък тези, които са ги създали, се връщат към тях с носталгия. В този смисъл е и подзаглавието на този брой – „Поетика на отсъствието”.

3

Целият брой стартира с едно много амбициозно начинание да направи колективна биография на университетското поколение на 80-те години на XX век. От това амбициозно начинание остават тези 22 интервюта и 14 аналитични текста, които не претендират да бъдат изследване, а общи бележки, прочити и интерпретации, тъй като много трудно може да се направи изследване за време, за което херменевтичният ключ е все още изгубен.

„Едно от най-чувствителните неща на говоренето за миналото беше въпросът за имането или нямането на политическа съпротива – доколко интелектуалната и дискурсивната съпротива може да бъде и политическа. Бих казала, че на читателите остава отговорът на този въпрос”, каза в заключение д-р Гончарова.

4

Преди да бъде открита Архивната изложба, проф. Кьосев заяви пред присъстващите, че целта на Културния център на СУ е да бъде нещо важно за публиката: „Да има смисъл от него, да събира хора, да създава усещане за радост и култура И ако това сме го постигнали, сме направили не малко“.

Проф. Кьосев благодари на всички партньори, с които е работил през изминалите пет години. Той поднесе благодарности и на екипа на Центъра - на първо място на главния координатор Румяна Каишева, на Христина Попова, на редактора на списание „Пирон” Мария Цанкова, на Йоана Панкова, на кураторите и редакторите.

6

Йоана Панкова заяви, че Архивната изложба се опитва да представи какво е направил Културният център за пет години, но не претендира за изчерпателност. „Подходът е по-скоро емоционален – това, което е останало в сърцата ни“, каза тя и благодари на всички, помогнали за реализирането на изложбата.

7

Румяна Каишева, главен координатор на Центъра, благодари на всички, които уважиха празника и уточни, че Културният център е организирал над 330 събития и на изложбата е представена една малка част от тях, оформена на принципа на пъзел или тип колаж. Тя изрази надеждата си, че Центърът ще се развива все повече и ще има още по-широка публика.

9

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Илчев честити празника на Културния център и припомни, че идеята за създаването му се е родила като резултат от подготовката за честванията на 120-годишнината на СУ. „Тогава се убедих, че Университетът се нуждае от един културен център, който да мисли съвременно, хората в него да мислят съвременно и да представят съвременната култура и съвременното изкуство на огромния колектив на Университета“. Ректорът изрази радостта си, че през последните години Културният център действително се е наложил като играч на културната сцена на София и България и допълни, че това ясно личи от страниците на културния периодичен печат, от рецензиите, които излизат във вестници, списания, радио и телевизия.

В края на приветствието си проф. Илчев заяви личното си задоволство от работата на Културния център и добави, че няма друго висше училище в България, което да има такъв активен културен живот: „Надявам се, че другите висши училища ще развият бурен културен живот, но нашият пак ще си остане най-добър. Пожелавам ви успех!“.

8