Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / IN MEMORIAM

   
IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че след тежко боледуване почина дългогодишният преподавател във Философския факултет проф. Николай Василев.

Поклонението ще се състои на 16 февруари 2014 г. в 13.00 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Проф. Николай Василев е роден на 21.06.1946 г. в Смолян. Завършил е философия в Софийския университет през 1973 г. Специализирал е в МГУ „М. Ломоносов“ през 1975-1976 и Копенхагенския университет през 1978 г. Преподавател е във Философския факултет на СУ от 1974 г., където е избран за доцент през 1985 г. и за професор през 1990 г. Народен представител в XXXVI -тото Народно събрание. Вицепремиер и министър на образованието и науката през 1991-1992 г.

Научните интереси на проф. Василев са в областта на философската антропология. Във Философския факултет преподава Философия на историята в специалност Философия, Антропология в специалност Психология, води лекционните курсове „Първият човек“, „Ставащият човек“, „Последният човек“, „Глобалният човек“ в специалност Философия, научен ръководител на магистърска програма „Глобалистика“.

Проф. Николай Василев е сред българските преподаватели и учени, които оставят ярка следа след себе си. През 2006 г. е награден с Почетния знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2008 г. получава Ботевска награда за приноса му в областта на философията и антропологията.

Изключително ценни за науката са неговите монографии „Как е възникнал човекът?“, „Портрет“ на човека, създал самия себе си“, „Идеи за произхода на човека“, „Човекът – възникване и еволюция“, „Философски проблеми на антропогенезата“, „Послание от бъдещето”, „Sum, Ergo Sum“, „Философски щрихи”, „Човекът като история”, „Свободен до доказване на противното”. Издал е множество научни статии и студии, както и доклади и съобщения на научни форуми.

Цялата академична общност ще си спомня с дълбоко уважение и искрена почит за авторитетния преподавател и учен проф. Василев.

Поклон пред светлата му памет!