Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / IN MEMORIAM

   
IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че след кратко боледуване почина проф. дин Георги Даскалов.

Поклонението ще се състои на 14 февруари 2014 г. в 12.00 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Проф. дин Георги Даскалов е преподавател по съвременна балканска история в катедрата по „История на Византия и балканските народи” в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Роден е на 27 август 1942 г. в гр. Ямбол. През 1968 г. завършва специалност „История“ в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1982 г. става кандидат на историческите науки, а от 1990 г. е доцент по Съвременна балканска история в Историческия факултет на Софийския университет. През 1998 г. става доктор на историческите науки, а от 2000 г. е професор.

Научните интереси на проф. Даскалов са насочени към възлови и парливи проблеми от международните отношения на Балканите, към съдбата на малките народи, малцинствата и бежанците от региона. Важно място в изследванията му заемат Македонският въпрос и българското управление във възвърнатите земи през Втората световна война. Автор е на 18 монографии, както и десетки студии и статии.

Проф. Георги Даскалов беше авторитетен учен и уважаван преподавател, за когото цялата академична колегия ще си спомня с дълбоко уважение и искрена почит.

Поклон пред светлата му памет!