Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / IN MEMORIAM

   
IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 12 март 2014 г. почина дългогодишният преподавател от Факултета по славянски филологии проф. Здравко Чолаков.

Поклонението ще се извърши на 15 март 2014 г. от 10.00 часа в Ритуалната зала на Централните Софийски гробища.

Проф. Чолаков е роден в Казанлък на 22 септември 1941 г. Завършва гимназия в родния си град и българска филология в СУ през 1966. В периода 1972-1984 г. е асистент в СУ, от 1984 г. е доцент, от 1992 г. - професор.

Работи като редактор в редица периодични издания. За пръв път печата през 1963 г. Защитава докторска дисертация на тема „Душата на художника: проблемът за творческата личност - човека на изкуството - в българската поезия и проза след Освобождението до наши дни“ (1991 г.).

Проф. Чолаков е дългогодишен преподавател по история на българската литература в Катедрата по българска литература при Факултета по славянски филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Изследванията на проф. Чолаков са предимно в областта на съвременната българска литература. Негови трудове са преведени на полски, руски и други езици. Автор е на: "Дебютната вълна. Проблеми на младата българска поезия и проза", "Поети и време", "Теоретични проблеми на българската антифашистка поезия", "Философски проблеми на българската поезия", "Душата на художника: проблемът за творческата личност", "Христо Смирненски", "Наблюдения", "Съдбата на идеите в българската литература", "Зрелището", "Българската пейзажна лирика", "Идеи и литература".

Проф. Здравко Чолаков беше авторитетен български литературен историк и критик. Той бе уважаван преподавател, за когото цялата академична колегия ще си спомня с искрена почит и дълбоко уважение.

Поклон пред светлата му памет!