Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / IN MEMORIAM

   
IN MEMORIAM

Софийският университет “Св. Климент Охридски” с дълбоко прискърбие съобщава, че на 6.09.2013 г. почина Маргарита Умберто Кавалето - дългогодишен преподавател по италиански език в катедра „Романистика” във Факултета по класически и нови филологии, СУ.

Маргарита Умберто Кавалето е родена на 11.06.1918 г. в гр. София. През 1937 г. завършва Италианската гимназия с отличие. През 1938 г. заминава за Италия, където следва Италианска филология. Завършва университета в Падуа с отличие и докторска степен в отдел „Нови езици”. Завръща се в България в края на Втората световна война. През 1944/1945 г. е била стажант в Стажантския институт с първа специалност Италиански език и втора специалност Френски език. Била е лектор в III-та мъжка гимназия „Уилям Гладстоун”. От 1945 г. до 1948 г. работи като преподавател в Италианската гимназия. През периода 1948 – 1950 г. е работила в VII единно училище. От 1952 г. постъпва на работа в Софийския университет „Св. Климент Охридски” на длъжност преподавател по италиански език във ФКНФ.

Автор e на учебник по италиански език за VIII и IX клас, на учебници по италиански език, предназначени за студенти специалисти, на Българо-италиански разговорник. Съавтор е на един от най-големите Италианско-български речници. Притежава голямо педагогическо майсторство, което прилага в работата си на преподавател.

Поклон пред светлата й памет!