Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет отбеляза своята 40-та годишнина

   
Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет отбеляза своята 40-та годишнина

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Факултетът по журналистика и масова комуникация отбеляза двоен юбилей – четири десетилетия от създаването му като самостоятелен факултет и 20 години от създаването на специалността „Връзки с обществеността“. На празника присъстваха бивши и настоящи възпитаници и преподаватели на факултета, представители на академичната общност.

Празникът бе открит от доц. Теодора Петрова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация, която благодари всички, уважили празника. Доц. Петрова показа документ от Архива на СУ, разпореждане 159, с което Бюрото на Министерския съвет на 7 август 1974 г. създава ФЖМК. Оттогава до днес има няколко неща, които са традиция във факултета, каза доц. Петрова и подчерта, че ако има характерна черта за този факултет, то тя е, че винаги сред преподавателите е имало професори с изключително сериозно име в науката и изследванията и те са давали много на факултета, а още от самото си създаване факултетът винаги е имал много сериозна връзка с практиката.

От името на ректорското ръководство поздрав поднесе заместник-ректора на СУ доц. Милена Стефанова: „Удоволствие е за мен да поднеса приветствието на ректорското ръководство и лично на ректора проф. дин Иван Илчев. Да ви пожелая на първо място здраве. Още много, много творчески успехи и навсякъде в своя живот и в попрището, което имате, да прославяте името на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя заяви, че нито за момент не се е съмнявала, че високият професионализъм, гражданското чувство, доблестното отношение към случващото се в нашето ежедневие няма къде другаде да бъде възпитано и научено освен в аудиториите на университета, благодарение на усърдието на преподавателите от факултета и на желанието на журналистите в медиите да запазят своето добро име.

21

„Независимо от това, че времето, в което се обучава всеки един от нас, е кратко в сравнение с времето, в което упражнява своята професия, факултетът е общност, и лицата, които виждам в момента, са доказателство за това. Лицата, познати от медиите, от телевизионните екрани, от интернет сайтовете, от печатните издания. Благодаря ви, че правите това, което правите, благодаря ви, че не забравяте откъде сте тръгнали и че днес сте отново тук, всички заедно. Нека да благодарим на създателите на факултета, за това, че са отстояли в онези тежки времена това да се случи. Нека да благодарим на всички, които днес продължават да влагат своите усилия за това факултетът да се развива, да се раждат нови специалности“, каза още доц. Стефанова.

Доц. Стефанова поднесе поздравите си и за 20-годишнината от специалността „Връзки с обществеността”. Тя заяви пред аудиторията, че трайно в годините интересът към специалностите, които Факултетът по журналистика и масова комуникация предлага, не спада. Заместник-ректорът се обърна към младите колеги от факултета да не забравят къде се обучават, не губят свободата на словото, да бъдат обективни и да не се поддават на натиск и манипулация.

Мария Иванова, възпитаник на ФЖМК, поднесе почетен плакет от името на президента на Република България Росен Плевнелиев. Факултетът получава отличието по повод 40-годишнината от създаването и за забележителния принос в образованието на поколения журналисти, издатели и специалисти по връзки с обществеността и изграждането на съвременния облик на българското висше училище.

21_a

В поздравителен адрес Росен Плевнелиев изрази благодарността си за възможността да бъде съпричастен с празника на факултета. „Позволете да поднеса поздравленията си на всички бивши и настоящи възпитаници на Факултета по журналистика и масова комуникация - безспорно, най-уважаваната учебна институция в сферата на медиите и комуникациите в България. Честит празник и на преподавателите, благодарение на които Журналистическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ утвърди своя престиж в последните 40 години. Скъпи студенти, преподаватели, журналисти, писателката Айрис Мърдок е казала, че нито образованието, нито свободата ни правят щастливи. Но образованието е средство, благодарение на което осъзнаваме, че сме щастливи, защото то отваря очите, ушите ни, подсказва ни къде дебнат изкушенията. Убеждава ни, че съществува една-единствена важна свобода – свободата на ума. Искрено вярвам, че единствената сила, която ще вдъхновява перото ви, е свободата. Свободата да се изразявате, да търсите истината, да защитавате принципите на независимата журналистика. А благодарение на знанията, които получавате във Факултета по журналистика и масова комуникация, ще знаете как и по най-достойния начин да носите отговорността на професията. Защото само образованият ум може да бъде свободен. Желая ви успехи във вашия професионален път, пристрастност проявявайте единствено към проблемите на обществото и не в угоден на силите на деня. На добър час и весел празник.“ – се казва още в поздравителния адрес.

Студентите и преподавателите във Факултета бяха поздравени и от министър-председателя на служебното правителство. „Ако обществото ни е монета от две страни, вие, журналистите и специалистите по връзки с обществеността сте трансмисията между тях – с труда и с високите професионални критерии, които си поставяте, вие сте в основата на всяка обществена трансформация и на всяка цялост, която ни прави да вървим заедно в една посока“, отбелязва в поздравителния си адрес проф. Георги Близнашки.

Filips

Сред гостите на празника беше и Дебора Филипс – вицепрезидент на Асоциацията на европейските училища по журналистика. Тя заяви, че за нея е голяма чест, че е поканена на големия празник на факултета. „Следим с интерес и се радваме на постиженията, които вие отбелязвате в развитието на журналистиката. И всичко, което вие постигате, е голям принос към общата ни идея. Много студенти от други страни са получавали образованието си във вашия факултет, което е добър принос към развитието на журналистиката и на нейните постижения тук. Международната журналистика трябва да играе голяма роля в развитието на свободно слово, на свободна журналистика и това, което тук се прави, е в тази посока“ – каза тя в приветственото си слово.

Поздравления за юбилея на ФЖМК и за специалността „Връзки с обществеността“ поднесоха Мария Гергова – от името на Международната пиар асоциация, журналистите от вестник „Сега” Светослав Терзиев и от бТВ Светослав Иванов, Анета Милкова, член Управителния съвет на БНТ, председателят на Съюза на журналистите в България Снежана Тодорова, почетният доктор на Софийския университет проф. д-р Бурхард от Виенския университет.

33

По повод двойния празник председателят на Българското дружество за връзки с обществеността Асен Асенов връчи на доц. Петрова специална награда за принос в развитието на комуникационните професии и свободата на словото в България, а проф. Петко Тодоров от УНСС поднесе почетен медал на ФЖМК за ползотворно академично сътрудничество с Катедра „Медии и обществени комуникации” на УНСС.

Todorov

Доц. Петрова отбеляза, че ФЖМК си сътрудничи успешно с Богословския факултет. Деканът на факултета доц. Омарчевски подчерта, че за него е чест и удоволствие да присъства на празника и от името на академичната общност на Богословския факултет поднесе най-сърдечни поздрави. Пожела на всички здраве, търпение, душевна бодрост и много успехи в общата мисия – да се съхранят сред народа традиционните духовни ценности, съчетани с образование на високо европейско ниво. Доц. Омарчевсвски подари на декана на ФЖМК ново издание на Библията, в превод от старогръцки и староеврейски, плод на усилията на колеги от Богословския факултет.

26

По-късно през деня в централното фоайе на Ректората бе учредена Асоциация на завършилите Факултета по журналистика и масова комуникация. В рамките на събитието бе представена и специално изработената за новосъздадената асоциация страница в интернет http://alumni.fjmc.uni-sofia.bg/.

23
30
Terziev
Todorova