Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Факултетът по химия и фармация представи проектната си дейност на среща с еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хан

   
Факултетът по химия и фармация представи проектната си дейност на среща с еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хан

Днес в 14.30 ч. в заседателната зала на Факултета по химия и фармация се състоя среща с ръководството на Факултета по химия и фармация с еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хан, на която беше представена част от научната и проектна дейност на Факултета. На срещата присъства и вицепремиерът г-жа Зинаида Златанова.

Деканът на факултета чл. кор. проф. дхн Тони Спасов разказа пред гостите за Факултета по химия и фармация. Той наблегна върху данните за научната продукция и нейната дистрибуция, оборудването във Факултета и спечелените награди. Друг акцент на презентацията беше проектната дейност на ФХФ – сътрудничество с Европейската комисия, НАТО, научни институции и индустриални фирми. Подробно беше представен проектът „Beyond Everest” за "Развитие на научния потенциал на Химическия факултет на Софийския университет в областта на съвременните функционални материали за успешно участие в научни изследвания от световна класа на ниво ЕС".

Проф. дхн Николай Денков представи Катедрата по инженерна химия. Той фокусира презентацията си върху необходимостта от проектите за оцеляването на Факултета през последните двадесет години. Проф. Денков отбеляза също, че лабораториите във факултета са изградени благодарение на тези проекти и дарения. Той припомни, че през 90-те години се е налагало да изключват лазера на всеки два часа заради спиране на тока във Факултета, но въпреки този режим са направени открития в областта на инженерната химия, които са основна причина за спечелването на тези проекти.

P9275528

Елица Панайотова – изпълнителен директор на София Тех Парк, с който Софийският университет има сътрудничество, представи дейността на компанията и нейния принос за Факултета в третата презентация.

Доц. д-р Леандър Литов от Физически факултет завърши с четвъртата презентация. Неговата тема беше Центърът за терапия с йонни лъчи.

След срещата еврокомисарят посети лабораториите по атомно-силова микроскопия, охарактеризиране на повърхностни свойства, газова и течна хроматография, обемна реология и лабораториите към катедра „Инженерна химия“.