Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Днес беше пуснато в употреба пощенско-филателно издание, посветено на 125-тата годишнина на СУ

   
Днес беше пуснато в употреба пощенско-филателно издание, посветено на 125-тата годишнина на СУ

Част от честванията на 125-тата годишнина на Университета е пускането в употреба на пощенско-филателно издание. Официални гости на церемонията бяха зам. - министърът на транспорта Георги Тодоров, представители на Български пощи, художничката на изданието проф. Бисера Вълева.

Ректорът проф. дин Иван Илчев откри церемонията: „Хубаво е, че има две институции в България, които спазват традицията – едната е, разбира се, Български пощи, основани още преди Освобождението, и другата е Софийският университет. Радвам се, че Български пощи винаги са откликвали на юбилеите на Софийския университет. Първата пощенска марка за Университета е издадена по повод 50-годишнината му през 1938 г. Преди 5 г. ние пак валидирахме пощенски плик.”

posht_karta

Зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров изказа лични поздравления от министър Данаил Папазов и каза приветствено слово за новото попълнение във филателната колекция на Университета. „Днес със специалното пощенско филателно издание отбелязваме 125-годишнината от основаването на най-старото българско висше училище. Софийският университет е символ не само на традициите и престижа на българското образование, но и на модерната българска държава. През 21 век Софийският университет се е превърнал в един от най-уважаваните европейски университети. Също така се е превърнал и в сериозен изследователски център. Именно на такива подготвени кадри, които произвежда Университета, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията разчита за в бъдеще да изпълняват държавната политика в областта на много важни сектори като информационна сигурност, като съобщения, така че много разчитаме на този прекрасен български университет.”

posht_1

Пощенската карта, която днес е пред нас, е поредното пощенско филателно издание, което се посвещава на Алма матер. През 1988 г. филателно издание в било отпечатано за 100-годишнината на Софийския университет, а през 2008 г. е било посветено на 120-тата годишнина. Илюстрованата пощенска карта е по проект на художничката Бисера Вълева и изобразява фрагменти от сградата на Алма матер. Изданието е в тираж 2047 бройки.”, разказа зам.-министърът.