Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Дипломираха се бакалаврите от випуск 2013 г. на Факултета по начална и предучилищна педагогика

   
Дипломираха се бакалаврите от випуск 2013 г. на Факултета по начална и предучилищна педагогика

На тържествена церемония, проведена в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, 340 бакалаври от випуск 2013 г. от Факултета по начална и предучилищна педагогика получиха своите дипломи. Абсолвентите, които завършват с успех над 5,50, са 38.

Тържествената церемония бе открита от декана на ФНПП проф. д-р Димитър Гюров. Той поздрави препълнената с абсолвенти, близки и преподаватели Аула и заяви: „Този ден е празник за вас, скъпи абсолвенти, но той е празник и за нас, преподавателите във Факултета по начална и предучилищна педагогика. С огромно удоволствие откривам факултетния съвет на ФНПП, посветен на връчване на дипломите на бакалаврите от випуска 2013 г.“.

Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев поздрави присъстващите с празника и добави: „Факултетът е един от стожерите на нашия университет. Сред първите учебни дисциплини, които са се изучавали в Софийския университет преди 125 години, винаги са присъствали педагогическите дисциплини. И до ден-днешен Факултетът и Софийският университет държат изключително много на това, което вие правите под ръководството на своите преподаватели. Радвам се, че имахте възможност да завършите своето висше образование или етап от висшето си образование в най-добрия факултет в България, който създава специалисти във вашата област. Това беше потвърдено от двата национални рейтинга на професионалните направления на българските висши училища. И сега нека издам една тайна – след няколко дни ще излезе третият рейтинг, в който ние запазваме първото си място в България“.

DSC_0292_800x533

Проф. Илчев добави още, че бъдещето на нацията е в ръцете на младите педагози, защото няма развита държава в света без развито образование. Той изрази съжалението си, че през последните години у нас много се е говорело за значението на преподавателския труд, но малко се е правело.

Повишеният за първи път от петнадесет години насам коефициент на финансиране на педагогическите специалности според ректора е стъпка напред и макар и нищожна, тя е знак, че някои хора са разбрали какво трябва да се прави.

Пожелавам ви, колеги, да бъдете винаги готови да работите за обществото, за себе си, за своите близки. Да не губите любопитството си и да не забравяте да благодарите на своите родители и близки, за които днешният ден е може би по-голям празник, отколкото за вас самите. Успех и късмет! И не забравяйте, че вратите на Софийския университет, на вашия факултет, са винаги отворени за вас, ако решите, както ви пожелавам, да продължите вашето образование било в магистърски програми, било в програми за квалификация и преквалификация. Ние винаги ще ви очакваме!“ - завърши приветствието си проф. Илчев.

Ректорът обяви випуск 2013 г. за завършил сред бурни аплодисменти.

Деканът на ФНПП проф. Гюров се обърна към абсолвентите с думите: „Всички ние, които участваме в тази церемония, искаме да ви кажем много мили думи. Искаме да ви благодарим за това, което правихме заедно през тези четири години и да ви кажем, че ще бъдем и занапред заедно“.

От името на факултетната колегия проф. Елена Русинова приветства абсолвентите. „Вашата промоция е скъп дар за нашата факултетска колегия, а чрез нея за целия университет.”, каза тя, след като припомни честването на 125-годишнината на университета. „В паметта ни са годините, в които вие усвоявахте знания, за да формирате в себе си стремеж към познания на педагогически и общочовешки ценности, изграждахте умения за научно и всеотдайно служене за каузата на нашия патрон св. Климент Охридски и на основателите на първия университет в страната за просвещение и издигане духовността на нацията.”

DSC_0303_800x533

Проф Русинова каза още, че гласът на академичната общност трябва да подкрепя студентите и след завършването в техните цели, професионална и личностна реализация: „Вашето по-нататъшно развитие ще бъде защитено от авторитета на Университета.”

Проф. Русинова посъветва студентите да не спират да питат, да искат, но и активно да действат: „Сътворяване на мечти е нужно сега”. Според професора обществото трябва да обмисли предизвикателствата пред образованието, да уважава просвещенеца и да подкрепя носителите на бъдещето. Тя увери студентите, че ще изпитват вълнение всеки път, когато чуят университетския химн, когато се намират в сградата на университета или факултета или сред своите колеги, студенти. „Това са корените на образованието, което дава своите безценни плодове”.

DSC_0304_800x533

От името на абсолвентите слово произнесе отличничката на ФНПП Далия Алхалил. Абсолвентката припомни първия си опит да произнесе слово пред подобна аудитория. Тогава е успяла да каже само: „Обичайте се!“. Словото й представляваше своеобразен план-конспект, до болка познат на колегите й, а темата на урока бе „Животът след университета“. В словото си Далия Алхалил наблегна на взаимодействието между колегите, приятелството, амбицията, честността, човечността. Тя благодари на преподавателите, но и на всички служители в ФНПП, които са им помагали през годините. В края на словото си тя отново се обърна към всички в залата с думите: „Обичайте се!“

222
DSC_0354_800x533