Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Алма Алтер" основа алтернативен театър в гр. Трън

   
"Алма Алтер" основа алтернативен театър в гр. Трън

С премиерата на "Ромео и Жулиета" в град Трън бяха поставени основите на Трънския алтернативен театър. Пърформънсът е резултат от съвместната работа на деца от град Трън и студентите от театър-лаборатория "Алма Алтер" по проекта "Летен театър в Трън".

Официални гости на премиерата бяха кметът на град Трън г-жа Станислава Алексиева и директорът на театър-лаборатория "Алма Алтер" Николай Георгиев. От читалище "Гюрга Пинджурова" благодариха за инициативата на Университетския театър, а Николай Георгиев не пропусна да отбележи, че премиерата е ново начало, поставящо основите на Трънския алтернативен театър.

Интерпретирайки сюжета на "Ромео и Жулиета", трупата на Трънския алтернативен театър тръгна по пътя на театъра на фрагмента, отказа се от сюжета на Шекспировата пиеса и изгради един Бекетов свят на деца-маргинали, които не могат да живеят в обувките си. Поставени в ситуацията на враждуващите Монтеки и Капулети, те нееднократно се питаха „Ами сега?“, за да намерят своя собствен ход в тази игра за възрастни „Сега от края“.

Проектът се реализира благодарение на театър-лаборатория "Алма Алтер" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", сдружение "Забелски глас" и читалище "Гюрга Пинджурова", град Трън.