Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 124 отличници студенти и ученици получиха стипендия „Готови за успех“

   
124 отличници студенти и ученици получиха стипендия „Готови за успех“

За девета поредна година Фондация „Помощ на благотворителността в България“ и Фондация „Сирак“ връчиха стипендии „Готови за успех“ на студенти и ученици, постигнали висок успех в образованието си. По традиция домакин на събитието е Софийският университет „Св. Климент Охридски“, а мястото – сцената на университетския театър.

Официални гости на церемонията бяха ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев, г-жа Деяна Костадинова – секретар по социални политики, младежта и спорта на президента на Република България, проф. Николай Денков, заместник-министър на образованието и науката и представители на компаниите, които за поредна година даряват средства в помощ на учениците и студентите.

Програмата „Готови за успех” е в помощ на сираци и полусираци, като водещ критерий е успехът на кандидатите. Програмата подкрепя младежите заради изключителните им постижения и отличен успех. Условията са студентите да имат среден успех над 5.00 за предходната година или от приемните изпити, а учениците - над 5.50. Средствата за стипендиите са осигурени изцяло от дарения и се разпределят от комисия, в която участват дарители. Тази учебна година стипендия „Готови за успех“ ще получават 124 души – 17 ученици и 107 студенти. От тях 31 са пълните отличници.

За изминалите 8 години са раздадени 780 стипендии на обща стойност 1037900 лв. Общият брой стипендии „Готови за успех“ за деветте години надхвърля 900.

2_600x400

Мирослава Иванова и Христо Калоферов

Финансовата подкрепа в размер на 2 000 лв. годишно за студентите и 1000 лв. за учениците е осигурена изцяло от дарения на фирми и частни лица. От стипендиантите тази година 16 са бъдещите лекари, 21 са бъдещите юристи и икономисти, 17се подготвят за учители, психолози, социални работници и медицински сестри, 10 ще бъдат компютърни специалисти и инженери. 41% от стипентидантите са участвали и досега в програмата и за поредна година успяват да поддържат висок академичен успех.

Най-много са стипендиантите, които следват в Софийския университет „Св. Климент Охридски” – 34. По девет са студентите от Медицинския университет – София и от УНСС, 8 са от Великотърновския университет.

Водещи на церемонията бяха Мирослава Иванова и Христо Калоферов от Нова телевизия, първите посланици на добра воля на стипендиантската програма „Готови за успех и лица на кампанията.

Проф. дин Иван Илчев връчи стипендиите на две пълни отличнички от Софийския университет. Той поздрави студентите и учениците, носители на стипендията и благодари на всички дарители, които позволяват на тези млади хора да работят по-спокойно за своето бъдеще.

DSC_0463_600x400

Проф. дин Иван Илчев

Радвам се, че студентите въобще имат много повече възможности сега, отколкото имаха преди няколко години. Говорим не само за редовните стипендии за отличен успех, социални стипендии, но и за европейски стипендии, от които през последните две години се възползваха много от нашите студенти. Говорим за специалното подпомагане на студентите, които искат да карат стаж в различни фирми и затова сме благодарни на фирмите,които приемат наши стажанти“.

Ректорът изрази радостта си, че младите хора имат възможности, които техните преподаватели никога не са имали. „Можете да пътувате по света, да сверявате часовника си за това, което става в Софийския университет и в другите български университети с това, което става по света“.

Проф. Илчев пожела успех на всички стипендианти и ги насърчи да продължават да работят така, както са работили досега и по-добре. В заключение той изрази надеждата си, че животът ще бъде добър към тях.

DSC_0508_600x400

Деяна Костадинова

Деяна Костадинова – секретар по социални политики, младежта и спорта на президента на Република България заяви пред аудиторията:

Има нещо много символично, че точно сега е организирано раздаването на стипендии „Готови за успех”. Символично, защото тези дни честваме 25 години от падането на Берлинската стена. Как сме извървели този преход, това е въпрос, които предстои да бъде оценен. Със сигурност сме допускали и грешки, но е важно да не се страхуваме от тях, защото грешките ни правят силни, дават ни възможност да оценим кои са истинските ни приятели, къде са истинските наши ценности, защото само благодарение на ценностите ние можем да вървим напред“. Тя призова младите хора в залата да не се страхуват да експериментират, да бъдат актвни, дори понякога да допускат грешки, защото те са част от живота.

DSC_0776_600x400

Маргарита Йорданова

Маргарита Йорданова – председател на Фондация „Сирак“, връчи специалните стипендии на името на Анета Атанасова. Тя благодари на Фондация „Помощ за благотворителността в България“ и на Международния женски клуб, както и на всички дарители, подкрепили програмата. „Вашите усмивки днес и вашите успехи сега и в бъдеще са най-голямото удовлетворение и радост за нас. Бъдете здрави, все така успешни и ви каня всички догодина на 25-годишнината на Фондация „Сирак“.

DSC_0822_600x400

Елица Баракова

Елица Баракова – директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България“ заяви пред присъстващите в театралната зала „Алма Алтер“: „Стипендиите „Готови за успех” държат здраво за сърцата голяма част от нашия екип, най-вече Яна Рупева и Пенка Цветкова, които безспорно са виновничките всичко днес и през цялата година да се случва. Не спирайте да им се обаждате, те с нетърпение чакат да узнаят за вашите успехи, които да предадем на дарителите. И съм много горда, че в нашата фондация стипендиантската програма порасна толкова голяма“.

DSC_0530_600x400

Мария Илиева

Приветствие и стипендии поднесоха г-жа Мария Илиева, член на Борда на директорите на Международен женски клуб, партньор от самия старт на програмата; г-н Сергей Койнов, член на Борда на Американската търговска камара, представители на Дънди Прешъс Металс Челопеч; Контур Глобал; фирма Ордър Дайнамикс; Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп; Интраком; Еврофутбол; Siemens; Фондация БНП Париба; Fama Consulting; VM Finance; д-р Ангелов – директор на Александровска болница. Сред дарителите са още Зобеле, Уникредит Булбанк, както и индивидуални дарители на Фондация „Помощ за благотворителността в България”.

55