Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
„Музикално образователни стратегии и практика в предучилищна, училищна и извънучилищна среда“

Днес в Аулата започна Четвъртата национална конференция с международно участие на тема: „Музикално образователни стратегии и практика в предучилищна, училищна и извънучилищна среда“, организирана от Факултета по начална и предучилищна педагогика – катедра „Музика“ и Научен форум „Орфеева дарба“

Семинар на тема „Изследване, планиране и управление на планинските региони – добри практики, проблеми и перспективи”

Днес 17.05.2013 г., в зала 1 на Ректората Университетският комплекс по хуманитаристика "Алма Матер" провежда летен докторантски и асистентски семинар на тема „Изследване, планиране и управление на планинските региони – добри практики, проблеми и перспективи”.

60 години катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика” на Философски факултет, СУ

Тържеството по повод 60 години катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика” откри проф. д. изк. Симеон Недков.

Празник на Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Днес от 10.00 часа в Аулата беше тържествено открит Празникът на Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Трима заслужили професори получиха Почетния знак на СУ „Св. Климент Охридски“ със синя лента, а близо 250 магистри и бакалаври получиха своите дипломи. Десет са пълните отличници от випуск 2013 г.

Студентката по право Лидия Иванова спечели 4 златни медала на Студентското първенство по плуване

Лидия Иванова е студентка по “Право” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, IV курс.

Библиотеката на Алма матер – библиотека на годината

На 14 май 2013 г. в Софийската градска художествена галерия на официална церемония по случай откриването на Националната библиотечна седмица бяха обявени годишните библиотечни награди на Българската библиотечно-информационна асоциация.

СУ е на 788-то място в Рейтинга за академичните постижения на университетите (URAP) за 2012/2013

Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ заема 788-то място в Рейтинга за академичните постижения на университетите (URAP) за 2012/2013 г., който оценява 2 000-те най-добри висши училища в света.

Фондация UniCredit & Universities предлага възможности за стипендии и специализации на студенти и изследователи от СУ

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна днес с главния секретар и с научния директор на Фондация UniCredit & Universities Джанантонио Де Рони и Аналиса Алеати.

ФКНФ проведе своята Десета юбилейна конференция на нехабилитираните преподаватели и докторанти

Конференцията откри заместник-деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Димитър Веселинов

Стартира нов сайт на Философски факултет

На 14 май 2013 г. стартира нов сайт на Философски факултет (http://phls.uni-sofia.bg/), базиран на иновативно решение за децентрализирано управление на информационни ресурси от администратори към отделните катедри.

Честване на Деня на Факултета по педагогика

Факултетът по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза днес патронния си празник.

Ден на отворените врати на Интегралния университетски център за електронно обучение

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” доц. Румяна Пейчева-Форсайт откри Деня на отворените врати на Интегралния университетски център за електронно обучение.

Урок на открито в Ботаническата градина към СУ

Университетски Ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски” подкрепиха инициативата OPENEDU 2013 Училище за живота на МС на Република България, като предложиха безплатни учебни занимания за учениците.

Представяне на СУ „Св. Климент Охридски“ на Софийския фестивал на науката

От 9 до 12 май 2013 г. за трета поредна година ще се проведе Софийският фестивал на науката.

СУ и МИЕТ подписаха споразумение за изпълнение на проект „Енергийно ефективни мерки в обществени сгради – V транш“

На 7 май 2013 г. в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се състоя церемония по връчването на Споразумения за определяне на правата и задълженията на одобрени бенефициенти за изпълнение на проект „Енергийна ефективност” в обществени сгради – транш V, финансиран със средствата на Международен Фонд „Козлодуй”.

IN MEMORIAM

На 5 май 2013 година, на 58 години почина проф. Иван Николаев Сосков – Декан на Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски". Опелото ще се състои в четвъртък, 09.05.2013 г. в църквата "Света София" от 13:00 часа.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е носител на наградата „Оборище“ за 2012 г.

Отличието, което Сдружението на възрожденските градове „Възраждане 21 век“ връчва ежегодно, се присъжда за принос за съхраняването на националната идентичност и българския дух в съвременното развитие на българското общество.

Проф. дхн Тодор Делигеоргиев от Факултета по Химия и Фармация получи медал за изследователска работа за 2012 г.

Проф. дхн Тодор Делигеоргиев от Факултета по Химия и Фармация при СУ „Св. Кл. Охридски” получи на 24 април 2013 г. медал на Dyers’ Company за изследователска работа в областта на багрилата за 2012 година на официална вечеря в Dyers’ Hall в Лондон.

Студенти на СУ спечелиха международното състезание по право Central and East European Moot Competition за 2013 г.

Отборът на СУ “Св. Климент Охридски” в състав Деница Георгиева, Иван Лазаров, Вилиан Бетцов и Пламен Йотов, подготвяни от Юлия Раданова и Александър Дорич, треньори от Сдружението за международни състезания по право (СМСП), спечели състезанието Central and East European Moot Competition (CEEMC) за 2013 година.

Живата ни връзка с първите възпитаници на Алма Матер – Парашкева Михайлова празнува своя 100-годишен юбилей

На 26 април 2013 г. в СУ „Св. Климент Охридски” Парашкева Михайлова-Тошева отбеляза своя 100-годишен юбилей. Заобиколена от семейството си, близки, приятели и колеги, тя получи поздравления от проф. дбн Румен Панков и проф. д-р Мария Шишиньова.

Завърши випуск 2012 на Факултета по класически и нови филологии

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ днес – 26 април 2013 г., бакалаври и магистри от Факултета по класически и нови филологии получиха своите дипломи.

Пролетно училище по хуманитарни дейности

В периода 28-31 май 2013 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе Интензивен курс по Humanitarian Action (Хуманитарни дейности)

На 22 април беше открит Студентски дискусионен клуб на Философски факултет

В сутеренното помещение на блок IV на Философския факултет се състоя тържественото откриване на Студентски дискусионен клуб на ФФ.

Кръгла маса „Българският преход: гласове, образи и памет”

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна кръгла маса на тема „Българският преход: гласове, образи и памет”.

С лекция на посланика на Румъния продължава цикълът лекции за миналото и съвремието на Югоизточна Европа

Ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев се срещна днес с посланика на Румъния в България Антон Пъкурецу.

Завърши випуск 2012 на Факултета по химия и фармация

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет днес бакалаври и магистри от Факултета по химия и фармация на Алма Матер получиха своите дипломи.

Ректорът на СУ и кметът на София подписаха Меморандум за сътрудничество между Алма Матер и Столична община

Най-старото висше училище у нас и Голяма столична община ще работят съвместно за подготовката на кандидатурата на София за европейска културна столица през 2019 г. и за промотирането на сградата на Ректората и Университетския музеен комплекс като туристически обекти в туристическите маршрути на София.

Среща на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” с посланика на Пакистан в България

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дин Иван Илчев се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на Пакистан Мухаммад Джамшаид Ифтихар.

Връчиха наградите на победителите в националния конкурс по програмиране – Code IT

Всички финалисти студенти са възпитаници на Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“

Студент на Софийския университет „Св. Климент Охридски” получи престижна международна награда

На 12 април 2013 г. в Рим Димитър Драгнев, студент в трети курс на специалност „Класическа филология“, възпитаник на НГДЕК „Константин Кирил Философ“, спечели почетна награда във Втория международен конкурс за поезия и проза на латински език, организиран от Папския Салезиански университет, Италианската академия за поезия и редица други организации.

В 09.00 ч. започна кандидатстудентският изпит по история

„Успех! Пожелавам ви да бъдете съсредоточени и внимателни, за да се видим наесен като колеги. Благодаря ви, че избрахте да се явите на изпит по история в Софийския университет” - с тези думи доц. д-р Милена Стефанова посрещна в аудитория 65 бъдещите студенти в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски".
1317 кандидати се явяват на изпита в неделя.

„Образование и европейска интеграция“ – годишна среща на Ротердамската правна мрежа

На 19.04.2013 г., в Зала 1 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се проведе годишната среща на представителите на европейските правни факултети, членуващи в Ротердамската правна мрежа (Rotterdam Law Network). Темата на срещата тази година е „Образование и европейска интеграция“.

"Монолог или диалог? Светът в обектива на глобалните телевизии"

Днес – 18 април 2013 г., в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се състоя кръгла маса, на която представители на академичната общност и медиите обсъдиха междинните резултати от реализацията на изследователския проект „Монолог или диалог? Светът в обектива на глобалните телевизии”.

В Софийски университет "Св. Кл. Охридски" се проведе първият по рода си хакатон - HackFMI

През изминалия уикенд във Факултета по математика и информатика на СУ 120 студенти от ФМИ имаха за цел за около 50 часа да се сформират в екипи, които да предложат и разработят софтуер, който би помогнал за решаване на конкретно поставени проблеми на факултета.

Втора „говорилница" се проведе днес в Конферентната зала на СУ

Днес в Конферентната зала на СУ "Св. Климент Охридски" се проведе вторият дискусионен семинар от поредицата Говорилници.Pro на тема "Кой казва, че автобиография се пише лесно?" Тази говорилница се провежда със съдействието на Кариерния център на СУ.

Публична лекция на д-р Матю Бъроуз на тема "Глобални тенденции 2030: Алтернативни светове"

Днес в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ се състоя публичната лекция на д-р Матю Бъроуз на тема "Глобални тенденции 2030: Алтернативни светове". Събитието е спонсорирано от Посолството на САЩ и се организира съвместно с Националния младежки форум и Студентски дипломатически клуб към СУ.

Среща на проф. дин Иван Илчев с посланика на САЩ Марси Рийс и д-р Матю Бъроуз

Ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски” проф. дин Иван Илчев се срещна днес с посланика на САЩ в България Марси Б. Рийс и д-р Матю Бъроуз.

Лекция на посланика на Кипър поставя началото на цикъл за миналото и съвремието на Югоизточна Европа

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” проф. дин Иван Илчев се срещна днес с посланика на Кипър в България Ставрос Амвросиу.

"И камъкът говори" - конкурс-изложба на студенти от Националната художествена академия

Вчера в галерия „Алма Матер” беше открита изложбата-конкурс „И камъкът говори” на студенти от Националната художествена академия. Експозицията ще бъде разположена в галерията до 26 април.

СУ “Св. Климент Охридски” стана партньор в проект “Трансгранично градинско изкуство по Черноморието”

Проектът “Трансгранично градинско изкуство по Черноморието” се финансира по програма на Европейската комисия за трансгранично сътрудничество между Румъния и България.

В 14.00 ч. започна кандидатстудентският изпит по биология

„Поздравявам ви за това, че избрахте Софийския университет и съм сигурна, че този избор не е случаен, нито ще бъде грешен” - с тези думи доц. д-р Милена Стефанова посрещна в аудитория 255 бъдещите студенти в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски".

Вариант III на изпита по немски език

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2013/2014 г. продължава днес с изпит по Немски език. В зала 255 на Ректората Ана Петрова от Пловдив изтегли вариант III, по който кандидат-студентите ще пишат.

Дни на кариерното развитие в СУ

Те се провеждат на 11, 12 и 13 април. Около 50 работодатели вече очакват своите нови стажанти и служители, възпитаници на СУ.

Форум „Златната ябълка”

Вчера в Конферентната зала на Ректората се състоя форум за кариерно развитие „Златната ябълка.” Форумът е част от събитията във връзка с дните на кариерното развитие в Софийския университет под надслов „Златната ябълка на успеха”.

Проф. Иван Илчев: „Не може да има разделение в науката в България“

На церемония в Заседателната зала № 1 на Ректората в Софийския университет „Климент Охридски“ днес беше подписан Меморандум за сътрудничество между Българската академия на науките и Асоциацията на изследователските университети.

Конференция „Сьорен Киркегор, мислител и творец на три века”

Конференция „Сьорен Киркегор, мислител и творец на три века” се проведе днес в Конферентната зала на Софийския университет. Събитието, посветено на 200-годишнината от рождението на Сьорен Киркегор, беше организирано от Катедрата по германистика и скандинавистика.

Среща между ръководството на Българския Антарктически институт и делeгация на Турския Антарктически научен център

Днес в зала Алма Матер на Софийския Университет се състоя среща между ръководството на Българския Антарктически институт (БАИ) и делeгация на Турския Антарктически научен център (ТАКВАМ), оглавявана от директора на Центъра Мехмет Али Тюркел.

Договор за Обединение „Високотехнологичен клъстер София“ беше подписан в Софийския университет

Днес на церемония в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше подписан договор за Обединение „Високотехнологичен клъстер София“.

Безплатен достъп до близо 80 000 електронни книги

Университетската библиотека предлага достъп до платформата с електронни книги EBRARY ACADEMIC COMPLETE, ориентирана към нуждите на университети и академични институции.