Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
ВЕСЕЛА КОЛЕДА и ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА

Уважаеми колеги,
Да си пожелаем на тази Коледа Академичният дух на миналото, настоящето и бъдещето да ни навести.

Почетен знак на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ със синя лента

На днешното заседание на Академически съвет с Почетен знак на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента беше удостоена доц. д-р Тотка Монова.

Стартира трета фаза на проект "Студентски стипендии"

Кампанията за кандидатстване за зимния семестър на академичната 2012/2013 година стартира на 17 декември 2012 г. Заявления ще се подават онлайн до 27 януари, а във висшите училища до 1 февруари 2013 г., 17.30 часа. Класирането ще бъде публикувано на 19 февруари 2013 г.

„Няма деца – има само хора“

В Конферентната зала на Ректората започна международна конференция, посветена на правата на детето, „Закрила на правата на уязвимите деца – проблеми и предизвикателства“.

Проф. дфн Панайот Карагьозов бе удостоен с наградата Polonicum – 2012

Деканът на Факултета по славянски филологии проф. дфн Панайот Карагьозов бе удостоен с наградата Polonicum – 2012 за изключителни заслуги за популяризирането на полския език и култура в чужбина.

Иван Цанев - носител на Голямата награда за литература на СУ за 2012

С Протокол № 2 от заседание на Академически съвет от 21 ноември 2012 година поетът Иван Цанев е удостоен с Голямата награда за литература на Софийски университет "Св. Климент Охридски" за 2012 година.

Софийският университет с пощенска станция

Над тридесет хиляди студенти и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски” вече имат пощенска станция в сградата, където учат и работят.

Внимавайте да не попаднете в Черния списък

Вчера в Центъра за кариерно развитие на Софийски университет се проведе практическо обучение "Подготовка на документи за кандидатстване за работа и стаж". Освен координаторите на ЦКР в обучението се включиха и консултанти от “Manpower”.

Фантазия № 10: Радостта от живота

Театър-лаборатория за сценично действие „Владимир Цеков“ гостува на театър-лаборатория „@лма Алтер“ с „Фантазия № 10: Радостта от живота“.

Онлайн справочник по реторика

“Онлайн справочник по реторика“, част от онлайн научното списание “Реторика и комуникации“ от септември месец 2012 година вече функционира. До началото на декември 2012 година в него има над 120 поста.

За новото издание на Цицерон

Наскоро си спомних, че между празничните Никулден и студентския осми декември, е денят, който за себе си наричам "денят на Цицерон". Цицерон е бил убит, или направо казано заклан по заповед на Марк Антоний на 7 декември 43 г. преди Христа.

Анита Николова е победител в категория „Хуманитарни науки“ в конкурса „Студент на годината 2012”

Председателят на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. Боян Биолчев връчи наградата в категория „Хуманитарни науки” на Анита Николова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

В проект е създаване на Център по азербайджанска култура и език

На официално посещение в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ беше Н.ПР. Емил Каримов, посланик на Република Азербайджан.

Президентът даде началото на новата инициатива “Младежка визия за развитие на България”

Президентът на Република България, г-н Росен Плевнелиев даде начало на новата инициатива "Младежка визия за развитие на България" на срещата с абсолвенти в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Студентите от Софийски университет са носители на повече от половината стипендии на фондация Еврика

В навечерието на Деня на българските студенти се проведе традиционната среща на стипендиантите на фондация „Еврика“. На нея бяха връчени удостоверенията за учебната 2012/2013.

Ден на младия информатик и математик

Г-жа Цецка Цачева и проф. дин Иван Илчев бяха сред официалните гости на Деня на младия информатик и математик, който беше отбелязан на 4-ти декември във ФМИ.

Смъртта не може да спре да убива, колкото и да иска

Университетски-театър „@лма @лтер“ се върна от Международния театрален фестивал FITUG V в Гранада – един от малкото останали несъстезателни.

Среща на CERN с представители на българската индустрия и наука

Генералният директор на CERN, проф. Ролф Хоер, откри вчера в 14.30 часа в Софийски университет среща на представители на българската индустрия и водещи експерти на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN).

Награда за научна и изследователска дейност

Проф. Иван Илчев връчи заедно с проф. Боян Биолчев Голямата награда за научна и изследователска дейност на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ за 2012 г. на проф. Здравко Лалчев.

Награда на Столична община за най-добър млад учен

Проф. Иван Илчев връчи заедно с Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова Награда на Столична община за най-добър млад учен на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ за 2012 г. на гл. ас. д-р Ива Пушкарова.

Годишни награди "Спортист на годината"

Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Департаментът по спорт на Университета връчиха Годишните награди "Спортист на годината" за 2012 г. на Алма Матер на тържествена церемония в сградата на Ректората.

Знания за Европа

На 24-ти и 25-ти ноември 2102 г. в София се проведе вторият етап на националното пилотно състезание “Знания за Европа” по проекта “Да учим Европа чрез дейност”, по програма на Европейския съюз “Учене през целия живот – Жан Моне“- инициатива “Европа в училище”.

Отборът на СУ по спортно катерене с 3 златни медала

На 24 и 25 ноември 2012 г. се проведе Държавно студентско първенство по спортно катерене в залата на Национална спортна академия „Васил Левски“, София.

Музеят на радиото е вече открит!

Час след края на тържеството по случай Патронния празник на Университета беше открита първата и единствена постоянна музейна експозиция за историята на радиото в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация.

25 ноември – Патронен празник на Софийския университет

И тази година академичната традиция на Софийски университет да почете своя патрон Свети Климент Охридски започна с тържествено шествие до паметника на Първоучителя. След поднасянето на венци и цветя, академичното шествие влезе през Централния вход на СУ и се отправи към Аулата на Университета, за да открие там за 124-ти пореден път тържеството по случай Патронния празник.

„Останалото е мълчание. Едно крещящо мълчание“

Университетски театър „@лма @лтер“ заминава за международния театрален фестивал в Гренада. За фестивала и трупата разговаряме с режисьора Николай Георгиев. Въпросите ни обаче само биха обезсмислили тишината на словото.

Научна конференция на тема: „Философия и виртуалност”

В Конферентната зала започна научна конференция на тема „Философия и виртуалност”. Конференцията е част от работната програма на научноизследователски проект „Философска виртуална лаборатория” към сектора за НИД на СУ и се организира от нейния екип.

Обучение на библиотечни специалисти от Казахстан във Философския факултет

От 2 до 15 ноември 2012 г. 15 директори и ръководители на големи университетски библиотеки от Казахстан бяха на обучителен курс по Библиотекознание в Катедра научна информация и културна политика към Философския факултет на СУ.

Подкрепа на докторантите по социални и хуманитарни науки в СУ

В Зала 1 на Ректората се проведе пресконференция, на която беше представен проект BG051 Р0001-3.3.06-0044 „Интегрирана програма за обучение и подкрепа на докторантите по социални и хуманитарни науки в СУ".

Преимуществено използване на електронните форми на обучение

В Зала 1 на Ректората се проведе пресконференция, на която бяха представени финансираните университетски проекти.

Започнаха Климентовите четения

В Зала 1 на Ректората започнаха тринадесетите Климентови четения за млади изследователи, организирани от катедрата по Кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии.

Филологически хоризонти на познанието

Катедрата по испанистика и португалистика при ФКНФ отбелязва 20-годишнината от основаването на специалността Португалска филология в СУ с провеждането на научна конференция с международно участие „Филологически хоризонти на познанието” на 16 и 17 ноември 2012 г.

Поглед към историята

В блок 52 на Студентски град доброволци изградиха исторически информационен център.

Среща с Мартин Карбовски

Литературен клуб "Ars&ego" и движение "Наопаки" отварят врати за следващия си гост.

Учебна компания за студенти

Джуниър Ачийвмънт България (ДАБ) организира шесто годишно обучение по програма „Учебна компания за студенти“.

Великите трагедии на Шекспир

Катедра „Англицистика и Американистика” има удоволствието да ви покани на публична лекция на проф. дфн Александър Шурбанов.

Ботуша в българската литературна мода

Издателство СИЕЛА и Дария Карапеткова ви канят на премиера на книгата „Ботуша в българската литературна мода. Преводите на италианска литература у нас от Освобождението до 1989 г.”

Базилуес

През изминалата седмица Софийски университет „Св. Климент Охридски“ беше домакин на среща на партньорите по проект Базилуес, финансиран по програма Еразмус Мундус.

„Апотеоз на Бах“

В програмата: солови и трио сонати от Йохан Себастиан Бах и Карл Филип Емануел Бах, изпълнени от: Аапо Хакинен – клавесин (Финландия), Зефира Вълова – цигулка, Алексис Косенко – флейта (Франция)

Демонстрация на безпилотни летателни апарати

14 ноември е Световният ден на Географските информационни системи. По традиция и тази година (за 14-и пореден път) от 10:00 часа в Аулата на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ се организира научна сесия.

Клуб "Военна История"

Вторник, 13 ноември, от 18:00 ч. в 83-та аудитория на Ректората на Софийски университет "Св. Климент Охридски" ще се състои поредната среща на клуб "Военна история".

Светове от нищото – решения за програмисти и учители

На 13.11.2012 г. от 15.45 часа ще се проведе презентация на тема "Светове от нищото – решения за програмисти и учители".

Международен фестивал на етнографския филм

От 15.00 часа на 13 ноември до 22.00 часа на 19 ноември ви очаква цяла седмица прожекции на етнографски филми, лекции, майсторски класове, изложба, демонстрации.

Започва „Втора Национална Студентска Академия по Хирургия”

Асоциацията на Студентите по Медицина в България – Софийски университет организира „Втора Национална Студентска Академия по Хирургия”, която ще се проведе от 9 до 11 ноември 2012 г. на територията на Университетска болница „Лозенец”.

Бъди силен! Дари кръв!

Започна есенната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов „Бъди силен! Дари кръв!”. В СУ „Климент Охридски” тя ще се проведе в периода 12 - 16.11.2012 г. в лекарски кабинет от 10-15 часа. Дарете кръв! Очакваме Вашата подкрепа отново. Да помогнем на болните и нуждаещи се хора.

Награди на СУ в областта на изобразителното изкуство

Община Плевен, Съюзът на българските художници и Художествена галерия „Илия Бешков“ присъдиха награда за графика на Лаура Димитрова (доцент по декоративни изкуства и комбинаторика в катедра „Изобразително изкуство“ към ФНПП) в рамките на „Шесто биенале на малките форми – Плевен 2012“.

Готови ли сте за успех?

Под звуците на флейтата се проведе Седмата поредна церемония за връчване на стипендии по програмата „Готови за успех“.

Международна научна конференция "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта" - 2012 г.

Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Департаментът по спорт организират Международна научна конференция "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта" - 2012 г.

Церемония по връчване на стипендиите "Готови за успех"

Утре, 08.11., от 11 часа в театър „@лма @лтер” на Софийски университет ще започне церемонията по връчване на стипендиите на програма "Готови за успех".

Глобализация на неравенството

Това е водещата световна тенденция, според известния социолог професор Зигмунт Бауман. На 6 ноември той изнесе публична лекция в препълнената с хора Аула на Софийски университет. Темата на лекцията му беше Какво й е „централното“ на Централна Европа.