Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
„Издаването на списание „Специална педагогика" е социално и обществено значимо“

Гражданско движение „Помощ на лица с проблеми в развитието“ благодари на СУ „Св. Кл. Охридски“ за списването и издаването на списание „Специална педагогика" в писмо, изпратено до ректора проф. дин Иван Илчев и декана на ФНПП проф. д-р Димитър Гюров.

Възпитаничката на Софийски университет Силвия Бакалова е носител на годишната стипендия „За жените в науката“

На церемония в СУ „Св. Кл. Охридски“ днес бяха връчени националните стипендии за изключителни учени на Националната програма „За жените в науката“. Стипендиите са в рамките на световната програма на L'Oréal–UNESCO „За жените в науката“, която се реализира в България за трета поредна година с партньорството на СУ „Св. Кл. Охридски“.

СУ спечели Националните кръгове на JESSUP 2013

Отборът СУ „Св. Климент Охридски” спечели Националните кръгове на JESSUP 2013 и ще представи България на финалите във Вашингтон, САЩ. Решението бе взето след дълги дебати, но единодушно от съдиите на финала – Нобуо Хаяши, Лорънс Шафер и Йонко Грозев.

От ски-шампионата на Софийския университет през 30-те години на XX в. до зимните спортове днес

Преди повече от 70 години, през 30-те години на XX в., при повишен интерес и голям брой състезатели са се провеждали традиционните ски състезания на Софийския университет.

Г-жа Гергина Тончева беше наградена с Почетен знак със синя лента

Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ награждава г-жа Гергина Тончева с Почетен знак със синя лента с Протокол № 3 от 19 декември 2012 г.

Честита Баба Марта!

По случай 01 март многодетни семейства от 6 български града посетиха Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Семействата са подпомагани от Национално движение „България си ти!“

Успешно приключи 21-та Национална Антарктическа Експедиция

След консервирането на базата ни „Св. Кл. Охридски” на остров Ливингстън за предстоящия зимен сезон, последните шестима български инженери (Йордан Йорданов, д-р Иван Ангелов, Михаил Въжаров, Васил Котев, Роман Едуард и Гергана Лаптева) и тримата португалски учени благополучно вече са на испанския кораб „Хесперидес”.

„Трябва да бъдем единни“

С 22 гласа „ЗА“ Академическият съвет на СУ „Св. Климент Охридски“, съобразявайки се с избухналата през последните седмици тежка социална криза, отменя решението си от 30.01.2013 година за увеличаване на студентските такси с 8%.

Международна конференция в СУ „Св. Кл. Охридски“ отбелязва 135-годишнината от Руско-турската Освободителна война

В Аулата на СУ „Св. Климент Охридски” беше тържественото открита Международната конференция „135 години по-късно: България-Русия-Евразия”, която се организира от Института за исторически изследвания - БАН и Евразийския център VIA EVRASIA към Историческия факултет на СУ заедно с форум "България-Русия".

Генералната асамблея на FuseNet одобри плана за работа след FP7

В началото на февруари 2013 година Генералната асамблея на Асоциацията FuseNet се събра в сградата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ започва администрирането на Oxford Test of English за България

В Зала 1 на Ректората г-жа Роми Шорт - директор на отдел „Обучение и оценяване“ към Oxford University Press, официално представи Oxford Test of English, който ще бъде достъпен в новосъздадения тест-център в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Митрополит Неофит е новият Български патриарх

В следобедните часове на вчерашния ден Митрополит Неофит беше избран за Български патриарх. Той е първият декан на Богословски факултет и 324-ят Доктор Хонорис Кауза на СУ „Св. Кл. Охридски“ и единственият българин след Втората световна война, когото Академичната общност на Университета удостои с почетната титла.

Съвместен проект на телевизия Алма Матер и университетската телевизия на Оксфорд Брукс

Елате с нас в телевизионната работилница за изкуство и култура, която този път се намира в града на спящите кули – Оксфорд. Екипът на АМТВ си партнира с Brooks TV – студентската телевизия на най-младия оксфордски университет във втората част на проекта „Европейска студентска телевизионна мрежа”.

„Забравеният герой на Родопската Шипка“

Студенти от Софийски университет са създатели на документалната кинолента, посветена на Освободителя на Родопите полковник Владимир Серафимов - „Забравеният герой на Родопската Шипка“.

СУ „Св. Кл. Охридски“ започва изпълнение на проект за усъвършенстване на системите за управление

На церемония в Министерския съвет на Софийски университет “Св. Кл. Охридски” беше връчен договор за предоставяне на безвъзмездна помощ по програма “Усъвършенстване на системите за управление на висшите училища” в рамките на приоритетна ос 3 на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Асистентите-алпинисти от НСА „Васил Левски” се завръщат от 21-та Българска антарктическа експедиция

Днес в 15.10 часа с полет от Мадрид на летище София се завръщат асистентите-алпинисти от Националната Спортна Академия „Васил Левски” - Александър Шопов и Дойчин Боянов.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ подписва споразумение за сътрудничество с Oxford University Press

Софийският университет има удоволствието да съобщи за стартирането на сътрудничество с Департамента по преподаване на английски език на Oxford University Press (OUP) за администриране на Oxford Test of English.

Възможностите за образование и предприемачество

На официално посещение в Софийския университет е президентът на Microsoft International - Жан-Филип Кoртуа. В Аулата на Ректората той разговаря със студенти и ученици на тема “Възможностите за образование и предприемачество на Microsoft YouthSpark“.

Андрей Ковачев: България не е гръцка патерица за блокиране на Македония по пътя към евроинтеграцията

Ние правим голяма разлика между македонските граждани и политическия, медиен и академичен елит. Ние не искаме да спъваме евроинтеграцията на македонските граждани, напротив – България трябва да помага.

Нобеловият лауреат Мариос Варгас Льоса ще бъде гост на Академичната общност на 17 май

На официално посещение в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ беше Н. Пр. г-н Хосе Луис Тапиа Висенте – посланик на Кралство Испания.

Из дебрите на Южна, Източна и Югоизточна Азия

Факултетът по Класически и Нови филологии предлага на вниманието на бъдещите студенти приключение из дебрите на Южна, Източна и Югоизточна Азия, с новата си бакалавърска програма, с която общият брой на специалностите в СУ става 102.

Студентска телевизия Алма Матер представя: Красимира Хендри, Доброто лице на България в ВВС, Лондон

Eкип на студентска телевизия Алма Матeр към Софийски Университет „Свети Климент Охридски” замина за Лондон по програма „Младежта в действие”, за да снима филм за българската журналистка и бивша студентка на Факултета по журналистика Красимира Хендри.

Директорът на Българския Антарктически Институт проф. Христо Пимпирев се завръща в България

Утре, събота, 16.02.2013 г. в 13.20 часа с полет LH1426 от Франкфурт на летище София се завръща директорът на Българския Антарктически Институт проф. Христо Пимпирев.

Обръщение към възпитаниците на Софийския университет „Свети Климент Охридски”

Драги възпитаници на Софийския университет,
Вашата общност е започнала да се формира преди... 125 години! Важна годишнина, отговорна, многозначителна. Безспорен повод да празнуваме, а и да си припомним. Каним ви да си припомним заедно как пораснахме на студентските банки в Софийския университет.

Загубили ли сме духовните си цели или още ги преследваме?

В Аулата на Софийския университет започнаха честванията, които се провеждат по случай 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий под патронажа на Президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев.

Истината не е готов продукт

Преди броени минути в Зала 1 започна дискусията за съдбата на евреите в България.

Пресконференция по повод 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий

Днес в 11.00 часа в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе пресконференция по повод 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий, честванията на която ще се проведат под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Н. Пр. д-р Чън Би Хо стана доктор хонорис кауза на СУ

Днес в 10:15 часа в Аулата на Софийски университет се проведе тържествена церемония по удостояването с почетен знак DOCTOR HONORIS CAUSA на посланика на Република Корея Н. Пр. д-р Чън Би Хо.

Антарктиците се завърнаха в България

Малко след 15 часа на летище София кацна самолетът с родните антарктици, видимо щастливи от завръщането си.

Дарение по случай 125 години Софийски университет

По случай 125 годишния юбилей на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ г-н Иван Тодоров – управител на една от успешните компании за шофьорски курсове, дарява на отличника на випуска на всеки факултет възможността да се обучава безплатно в неговата школа.

Конкурси за стипендии, отпуснати съгласно Протокола за сътрудничество и обмен между Република България и Украйна

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА ОБЯВЯВА

КОНКУРСИ за стипендии, отпуснати съгласно Протокола за сътрудничество и обмен между МОМН на Република България и Министерството на образованието и науката, младежта и спорта на Украйна за учебните 2012/2013, 2013/2014 и 2014/2015 години.

Обменът на студенти е един от приоритетите в сътрудничеството между Република Косово и Република България

На официално посещение в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ беше Н.Пр. Шпенд Калаба – посланик на Република Косово.

Инвестиции в материалната база

За ремонтни дейности и иновации на аудитории в Ректората и за подпомагане на плащанията към Топлофикация ще бъде използвано 8%-ното увеличение на студентските такси.

На 18 февруари започва приемът на документи за Кандидатстудентска кампания 2013/2014

Всички срокове, промени и нови специалности бяха обявени днес на официална пресконференция в Зала 1 на Ректората от доц. д-р Милена Стефанова, заместник-ректор по учебната дейност на ОКС Бакалавър и ОКС Магистър.

Обсъждане на проекта за Стратегия за развитието на държавната администрация

През изминалата седмица в Конферентната зала на Ректората катедра „Публична администрация” в СУ „Св. Климент Охридски” организира съвместно с Министерския съвет и Нов български университет голяма дискусия за административната реформа в България.

Честване деня на св. Трисветители в Богословски факултет

Днес с архиерейска св. Литургия започна денят на светите Трима светители в Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Стипендии “ФУЛБРАЙТ” и “ХЮБЪРТ ХЪМФРИ” през учебната 2014/2015 г.

Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” обявява конкурси за стипендии през учебната 2014-15 година.

Осуетиха покушение в Университетския театър

С опит за покушение срещу хореографката на театър-лаборатория „@лма @лтер“ започна вчерашното издание на „Ах, Бродуей, Бродуей“.

Навършват се 108 години от приемането на Закон за университета

На 23 януари 1904 г. е приет Закон за университета, който преобразува Висшето училище в София в Български университет "Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово".

Прави ли ни многоезичието за смях?

На 18 януари в Конферентната зала на Ректората се проведе семинар “Езиковото богатство в града”, организиран от Британски съвет България в партньорство със Софийски университет “Св. Климент Охридски” и със съдействието на Асоциация за развитие на София.

Крос-медиен проект на студентската Алма Матер ТВ и БНР

Студентската телевизия Алма Матер и он-лайн програмата на БНР – Бинар, започват съвместна работа по крос-медиен проект. Партньорството между двете медии ще се фокусира около адаптирането на форматите „Ателие“ и „Проактивно“ на университетската телевизия за ефира на радиото.

Да помогнем на Илина!

Уважаеми колеги,

Приключи събирането на средства за лечението на Илина. Резултатите са задоволителни: събрани са общо 242.47 лв.

Благодарим ви, колеги!

Приключи набирането на кандидатури за конкурса „Наградите на БАИТ” за 2012 г.

При засилен интерес приключи набирането на кандидатури за конкурса „Наградите на БАИТ” за 2012 г. Получени са 76 номинации в 11 категории, като победителите ще бъдат обявени на официална церемония на 22 януари, 2013 г.

Нова информация от Южния полюс

Преди броени минути чрез Каролина МакБук, Главен мениджър на аклиматизационния лагер Юниън Глейшър, проф. Христо Пимпирев изпрати снимка с българското знаме на самия Южен полюс.

Проф. Христо Пимпирев развя българското знаме на Южния полюс

Проф. Пимпирев и монголският проф. Лхамсурен Дугержавслед тръгнаха на 29 декември по маршрута София – Фракфурт – Сантияго де Чили – Пунта Аренас – Южния полюс.

Благотворителна инициатива на АМТВ “Усмихната Коледа във Видраре”

Университетската телевизия „Алма Mатер” и радио „Бинар” към Българско национално радио станаха част от Коледния празник на децата от дома „Свети Пантелеймон” в село Видраре.

Студент от Софийския университет извади кръста в София

24-годишният студент от Софийския университет - Братан Братанов, извади кръста от езерото в кв. „Дружба” в София.

"Митовете и легендите на моя народ"

Трима преподаватели от катедра Изобразително изкуство на ФНПП участват в Третото балканско квадринале на живописта "Митовете и легендите на моя народ, което беше открито на 18.12.2012 г. в ХГ Стара Загора.

Благотворителна инициатива на АМТВ “Усмихната Коледа във Видраре”

Университетската телевизия „Алма матер” и радио „Бинар” към Българско национално радио станаха част от Коледния празник на децата от дома „Свети Пантелеймон” в село Видраре.