Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
За ролята и гражданския смисъл на социологията - Декларация на Катедра Социология към СУ "Св. Климент Охридски"

Поводът за декларацията е скандалът в медиите във връзка с електоралните проучвания, засягащ образа и престижа на професията „социолог”.

Вариант № 1 на кандидатстудентския изпит по химия

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2013/2014 г. продължава днес с изпит по химия.

Иван Вазов, Христо Ботев и Атанас Далчев на изпита по български език и литература

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2013/2014 г. продължава днес с изпит по Български език и литература. Ангел Острянов от София изтегли темата за първата изпитна задача - създаване на аргументативен текст, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература.

Факултетът по химия и фармация с нова модерна лаборатория

Лаборатория за подготовка на ученици за участие в международни олимпиади по химия бе открита във Факултета по химия и фармация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Председателят на Студентския съвет подаде оставка

Антоанета Георгиева благодари на всички за съвместната работа през последните години.

Завърши випуск 2012 на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония в аулата на Софийския университет днес бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения“ към Юридическия факултет на Алма Матер получиха своите дипломи

Социалните мрежи - новият обществен фактор

Дискусия на тема „Социалните мрежи - новият обществен фактор” се проведе днес в препълнената Конферентна зала на Университета. Събитието е организирано от Студентския съвет на СУ и е част от програмата за отбелязване на 125-годишнината на Алма матер.

Пресконференция за 125-годишнината на Софийския университет

Днес в 11.00 часа в Конферентната зала на Софийския университет беше представена програмата за честването на 125-годишнината, която най-старото висше училище в България отбелязва през 2013 г.

Стипендия за студентски постижения в журналистиката на името на Радостина Константинова

Фондация „Радостина Константинова“ обявява национален конкурс за стипендия за студентски постижения в журналистиката.

Вариант № 1 на кандидатстудентския изпит по география

В зала 292 на Ректората започна кандидатстудентският изпит по география. Вероника Дойчинова от Любимец изтегли Вариант № 1 от шест възможни.

Тема № 1 на изпита по Математика II

В 09:00 часа тази сутрин започна кандидатстудентският изпит по Математика II. Вера Бойчева от Разград изтегли тема № 1 от три възможни варианта в зала 272 на Ректората. 966 кандидат-студенти се явяват на изпита днес.

Преминете към лятното часово време преди да се явите на изпитите по Математика II и География

На 31 март 2013 г. ще се проведат изпитите по Математика II (9.00 часа) и География (14.00 часа), част от първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Отборът на СУ с медали на SEEMOUS

На 23.03.2013 г. се проведе седмата Югоизточна студентска олимпиада (SEEMOUS), на която участваха 106 студенти от 21 университета от 6 страни.

Факултетът по химия и фармация и BASF подписаха договор за спонсорство

Днес в Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя церемония по официално подписване на договор за спонсорство между Факултета по химия и фармация и BASF в рамките на кампанията Chemgeneration за подкрепа на химическото образование в България.

Декларация на академичната общност на Софийския университет

С 31 гласа „за“ Академическият съвет на СУ „Св. Климент Охридски“ прие днес Декларация на академичната общност.

Студентите заедно в глобалното село

Студенти и преподаватели по конферентен превод от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Скопския университет "Св. св. Кирил и Методий", съвместно с чуждестранни стажанти по проект „Международен университет” на АIESEC към СУ, взеха участие в кръгла маса на тема: „Студентите заедно в глобалното село“, която се проведе в Конферентната зала на Ректората.

В библиотека „Филологии” се състоя премиера на книгата на Константин Оруш “Балкански бдения”

Днес в библиотека Филологии беше премиерата на книгата на Константин Оруш “Балкански бдения” – митологичното като извор и метод в някои нови балканославянски литератури. Книгата представи проф. д-р Панайот Карагьозов.

По повод обявената днес кръгла маса на студентите от гражданско движение "Орлов мост" в Софийския университет отдел „Информация и връзки с обществеността“ на СУ е упълномощен да заяви следното:

Академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ остро възразява срещу поредния опит на Националното представителство на студентските съвети да легитимира действията си като използва името на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Истинският университет е състояние на духа

В 11:00 часа в Аулата на Софийския университет проф. дфн Панайот Карагьозов постави началото на церемонията по връчването на дипломите на 195 бакалаври и магистри от Факултета по славянски филологии.

Ректорът на Софийския университет: „Няма да позволя на никого да говори от мое име“

По повод медийни изяви на главния секретар на Националното представителство на студентските съвети ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев категорично се противопоставя на всякакви опити без негово съгласие името му да бъде използвано в подкрепа на искания на тази организация.

В 14.00 ч. започнаха кандидатстудентските изпити по физика и по философия и социални науки

За да реализираш мечтаната професия, трябва да дадеш най-доброто от себе си - с тези думи доц. д-р Милена Стефанова посрещна в аудитория 292 бъдещите студенти във Факултета по физика на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Прекрасни задачи, направени с много вкус - кандидатстудентски изпит по Математика I

В 09:00 часа тази сутрин започна кандидатстудентският изпит по Математика I. Тема № 3 изтегли от три възможни варианта Теодора Николаева от Видин в зала 255 на Ректората. 640 кандидат-студенти се явяват на изпита днес.

Лекция за правата на децата

Днес в Заседателна зала 2 на Софийския университет се проведе лекция и дискусия за правата на децата. Събитието беше организирано от Националната асоциация на студентите юристи "ЕЛСА България" и Българския хелзински комитет.

Завърши випуск 2012 на Биологическия факултет

Днес в 14.00 часа се състоя Тържественото връчване на дипломите на завършилите студенти от Биологически факултет, випуск 2012 г.

Университетската ботаническа градина в Балчик очаква гостите си през новия сезон

Академическото ръководство на СУ „ Св. Климент Охридски” утвърди ценоразписа за 2013 г. на услугите, предлагани от Университетска ботаническа градина – Балчик. Цената на билета за вход е 5,00 лв. за възрастни, 1,00 лв. за деца над 7 г., ученици и студенти.

Публична лекция на Посланика на Русия Юрий Исаков

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ днес се проведе публична лекция на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България Юрий Исаков, организирана от Факултетния студентски съвет на Факултета по класически и нови филологии и Студентския дипломатически клуб съвместно с Българското дипломатическо дружество.

Стратегия за повишаване на качеството чрез усъвършенстване на системите за управление в СУ

В Софийският университет започва изпълнението на програма от дейности за повишаване на качеството на управление и предоставянето на по-качествени услуги на студентите, работодателите и партньорите на висшето училище.

За шеста поредна година в Софийския университет се провеждат Дни на кандидат-студента

В 09:30 часа тази сутрин в Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя официалното откриване на Дните на кандидат-студента.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е на 593-то място в света по представяне в интернет

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е висшето учебно заведение в България, което се представя най-добре в интернет, показва поредната международна класация Ranking Web of Universities за 2013. Алма Матер заема 593-то място в света.

Европа по време на кризата

В Конферентната зала на Ректората започна семинарът „Европа по време на кризата”, организиран от кръжока по конституционно право към СУ „Св. Кл. Охридски“, посолството на Испания в България, Европейския съвет за външна политика и Центъра за либерални стратегии.

Изложба „Чудесата на Кремиковци“ в Музея по минералогия на Софийския университет

В Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми към едноименната катедра на Геолого-географски факултет днес беше открита изложбата „Чудесата на Кремиковци”. В нея са изложени образци на лапидари и е представено уникалното минерално богатство на вече закрития рудник „Кремиковци“.

Дни на кандидат-студента в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

За шеста поредна година Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отваря вратите си за кандидат-студенти.

Лекция на тема: „Иновацията: двигател на микро и макро ниво за растежа“ на проф. Джанмарио Верона

Днес в в Kонферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски” се проведе лекцията по икономика на професор Джанмарио Верона на тема: „Иновацията: двигател на микро и макро ниво за растежа“.

Започват преговори по съвместна докторантска програма с Университета в Прищина

Проф. дин Иван Илчев и проф. Ибрахим Гаши днес подписаха Споразумение за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета на Прищина „Хасан Прищина“.

Акад. Евгени Головински стана Доктор хонорис кауза на СУ

Днес в 11:00 часа в Аулата на Софийския университет се проведе тържествена церемония по удостояването с почетен знак Доктор хонорис кауза на акад. Евгени Головински.

„Прекрасният нов свят“

Под звуците на "Personal Jesus" в 272 Аудитория на Ректората Невена Котарова от Стара Загора изтегли темата на кандидатстудентския изпит по Журналистика. Кандидат-студентите ще пишат върху „Прекрасният нов свят“.

Проф. Георги Каприев: „Можем да научим неща, които не искаме да знаем“

Проф. Георги Каприев беше натоварен с отговорната задача по представянето на книгата на д-р Николай Чернокожиев “България: стереотипи и екзотика. Техники на сглобяване на български образ в немскоезичната книжнина от XIX век”.

В СУ се проведе първото заседание на работната група по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“

В Конферентната зала на Ректората днес се проведе първото заседание на новосформираната работна група за разработване на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“. Гост на официалното откриване беше министърът на образованието, младежта и науката чл. кор. проф. Николай Милошев.

Ново издание на История славянобългарска

В Аулата на Софийския университет беше представено новото издание на „История славянобългарска”.

„Раздвояването е между идеала за демокрация и първоначалното натрупване на капитали“

В Конферентната зала на Ректората се проведе лекция-дискусия с д-р Николай Михайлов на тема: "Психология на българския преход и отражението му в обществото". Лекцията беше организирана от Студентския клуб на политолога.

Българското студентство от 30те години на ХХ В.

Всяка среда, била тя духовна или социал­на, има свой живот. И студентството, тази армия от младеж, жадна за творчество и ини­циатива, има свой живот, свой лик.

В час по България

Днес в Конферентната зала на Ректората беше проведен открит урок - тържество "В час по България" под надслов "Знаем, помним, тачим". Събитието беше посветено на 135-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877 - 1878 г.)

Изложба и лекция по повод 900-та годишнина от суверенитета на Малтийския орден

Тази вечер в 17.00 часа в Аулата на Софийския университет започнаха честванията на 900-та годишнина от суверенитета на Малтийския орден.

Стипендия и дотация „Кшищоф Скубишевски" за 2013 г.

Полският институт обявява стипендия и дотация „Кшищоф Скубишевски" за 2013 г.

Започна конференцията “Език, идентичност и култура в езиковото обучение”

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ стана домакин на конференцията “Език, идентичност и култура в езиковото обучение”, заедно с МЕА – Международната езикова асоциация, неправителствена организация, чиято основна цел е насърчаване на качеството в езиковото обучение.

Честит Осми Март!

Театър-лаборатория „@лма @лтер“ и отдел Информация и връзки с обществеността подаряват поне една усмивка, поне една сълза и една същност за всяка дама.

Последната група участници в 21-та Българска антарктическа експедиция се завръщат в София

Утре, 08.03.2013 г., в 13.25 часа с полет от Лондон се завръща командирът на базата инж. Йордан Йорданов, а в 15.10 часа с пoлет от Мадрид - Роман Едуард и биолозите Ралица Зидарова и Благой Узунов. В неделя, 10.03.2013 г. в 15.10 часа с пoлет от Мадрид пристигат Васил Котев, Гергана Лаптева и Михаил Въжаров.

Център по азербайджанска култура и език

Създаването на Център по азербайджанска култура и език беше обсъдено на среща на ректора на Софийския университет и представители на Бакинския славянски университет.

Предстои подписване на Меморандум за сътрудничество между Софийския университет и Азиатско-европейския институт

На посещение в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха доц. д-р Насрудин Акир и д-р Азми Мат, изпълнителен и заместник-изпълнителен директор на Азиатско-европейския институт Куала Лумпур към Университета на Малайзия.

VMware открива IT академия в Софийския университет

След успешно приключване на обучението си завършилите ще получат специален сертификат, който им дава право за явяване на изпит за Virtualization Certified Professional квалификация във VMware на много по-ниска цена от редовната.