Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Недобре разчетеният момент за пускане на 10,5-годишни ДЦК изигра лоша шега на МФ: коментар на Васил Караиванов, преподавател в Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

   

06.04.2022

 

На 6 април ас. Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, участва в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. До по-нисък интерес и искана по-висока доходност на третия за годината аукцион на ДЦК, който се проведе в понеделник, се стигна „защото Министерство на финансите не си говори с пазара“, каза той. Министерството на финансите не одобри поръчките в аукциона за продажба на 10,5-годишни Държавни ценни книжа в обем 500 млн. лв., след като участниците на пазара подадоха поръчки за едва 452,5 млн. лв. при средна цена от 91,41 лв. на 100 лв. номинал.

imgonline-com-ua-CompressToSize-Bv4LdxwiL8uV

„Министерството не си говори с десетте първични долари, не си говори с пенсионните фондове и със застрахователните компании, които са преките купувачи на тези ценни книжа. Това е много стара лоша практика. МФ не си говори с пазара и не се отчитат обективни фактори, като нарастване на доходностите по бенчмарковите емисии на Германия. Те вече са положителни, дори и на двугодишните емисии. Допреди три месеца това беше нещо невероятно“. Сега пазарът се променя, защото поради високата инфлация основното очакване е повишаване на лихвите. Това неминуемо води до очакване за повишаване на доходността на дълга, защото цената на облигациите ще спада, обясни Караиванов. „Недобре разчетеният момент за пускане на 10,5-годишна емисия в тези обеми изигра лоша шега на Министерството на финансите“. Когато се очаква повишаване на лихвите, трябва да се пускат къси емисии – 1, 2, 3 години, добави гостът.

„Имаме абсурдната ситуация, при която имаме страшно много ликвидност, и в банките, и в пенсионните фондове, и в застрахователните компании, но те самите не могат да си позволят да купят дългосрочни емисии. Това, което биха купили са краткосрочни ценни книжа – шест месеца, девет месеца, една година“, коментира ас. Караиванов. „Следващият аукцион, който е заложен за 3,5-годишна емисия, вероятно да бъде изпълнен, но цената ще бъде доста по-висока. Може би над 1% или 1,2%, защото и на външните пазари, поради войната и цялата икономическа обстановка в ЕС, хоризонтът на инвеститорите е 6, 12, пряко сили 24 месеца. В такава една обстановка дълга емисия (преди говорехме за 7-10-15-годишни емисии) е от пет години нагоре“. Целият коментар на ас. Васил Караиванов по темата можете да чуете тук.