Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Националният конкурс „Най-добър младежки стартъп в България 2024” е отворен за кандидатстване

   

16.01.2024

 

Третото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България“ вече приема заявки за участие. Състезанието се организира от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ съвместно с Фонд на фондовете. То се осъществява под патронажа на министъра на иновациите и растежа и Ректора на СУ. Кандидатури на младежи от цялата страна се приемат през сайта на конкурса в срок до 15 март 2024 г.

В конкурса могат да участват студенти и младежи от цялата страна на възраст до 29 г., както и ученици от 11 и 12 клас с иновативни бизнес идеи. Допустими са проекти от всички области на различен етап на реализация - идейна фаза, ранен или напреднал етап.

Тази година организаторите предоставят по-дълъг период за кандидатстване и обучение. В новото издание на конкурса са привлечени нови партньори, сред които над 30 финаниращи институции, фондове, секторни асоциации, организации от научните и академичните среди и др.

Student_Startup_Competition_2024 (1)

Етапи на състезанието:

  • Кандидатстване – от 15.01. до 15.03.2024 г.
  • Обучения, менторство и нетуъркинг – 15.03.-30.05.2024 г.
  • Pitching Day – 31.05.2024 г.

Целта на състезанието „Най-добър младежки стартъп в България 2024“ е да предостави възможност на индивидуални участници и/или екипи да развият иновативните си идеи, да покажат предприемачески умения и да придобият ценен опит в стартъп екосистемата в рамките на 10-седмична менторска програма преди финалното представяне на идеите си.

Конкурсът ще приключи на 31 май с представяне на десетте най-добри концепции пред партньорите на конкурса в Аулата на Софийския университет. Допуснатите до конкурса участници ще преминат през десетки уебинари, уъркшопове, менторски сесии, обучения, гейминг срещи и състезания, организирани спрямо индивидуалните нужди - етап на проекта, възраст, сектор, в който попада идеята. По време на процеса, участниците ще имат възможността да създадат бизнес контакти сред предприемаческите, академични и научни среди, както и да привлекат съмишленици към реализирането на идеите.

Инициативата се провежда за трета поредна година и привлича проекти на млади хора от цялата страна. Конкурсът е трамплин за успешно осъществяване на планове за собствен бизнес във всички сектори на икономиката и цели да повиши предприемаческата култура на младите хора в България, включително за генериране и развитие на идеи, бизнес планиране, маркетинг, представяне пред инвеститори и др. В първото си издание през 2022 г. конкурсът привлече 36 проекта, а миналата година участниците бяха над 50.

Сред тях бяха студенти и завършили вече образованието си възпитаници на 17 български и 7 чужди университета. До състезанието бяха допуснати и ученици горен курс от 7 български гимназии. Конкурсът е подкрепил акселерирането на идеи от различни области - финтех, електронна търговия, рециклиране, виртуална реалност, приложения на изкуствен интелект, електромобилност, образование, агротехнологии и градско земеделие, кариерно развитие, гражданско общество, архитектура, творчески дейности и др. Най-силните проекти получиха директна инвестиция или успяха на по-късен етап да привлекат финансиране.

Сред успешните компании, открити чрез „Най-добър младежки стартъп в България“ и получили тласък в развитието си, са Vodoraslo, Vavakada 3D, Foodobox, Agron, Млад изобретател, Anti-tremor glove, PosseyPay и др. Сред тях има такива, които вече представят иновативния потенциал на България на международни изложения като Web Summit и Slush, включително с участие в СОР-28.

Имаш страхотна идея за нов продукт или услуга? Мечтаеш да си предприемач със собствен успешен бизнес? Вече работиш по свой стартъп и търсиш възможности за растеж?

Направи следващата крачка!

Потърси подкрепа за идеята си и случи бъдещето, което искаш!

Още информация можете да намерите в сайта на конкурса.