Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Доц. д-р Ганева в ефира на „Нова телевизия“: Трябват между 10 и 30 години, за да бъде компенсиран недостигът на медсестри

   

05.12.2023

 

Близо 17 000 медицински сестри трябва да започнат работа у нас, за да бъде адекватно здравеопазването, което получаваме. Липсващите лични лекари са над 1000. Данните са на Съвета за икономически анализи към правителството и бяха оповестени в предаването „Пресечна точка“ на „Нова телевизия“ от доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева, преподавател в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и член на Съвета за икономически анализи към МС.

Screenshot 2023-12-05 135548

„Недостигът на медицински сестри много трудно може да се компенсира. Образователната система не успява да посрещне напускането на кадри. Преодоляването на недостига изисква инвестиции в човешки капитал, ясно приоритизиране на висшето образование, възстановяване на репутацията на професията, подобряване на условията на труд, както и нивото на заплащане”, коментира доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева.

По думите ѝ ще бъдат необходими между 10 и 30 години, за да се реши проблемът с недостига на медицински сестри. „Той е хроничен, вече сме изправени пред невъзможност да се справим, ако не вземем решение и не приложим стратегии за развитието на човешките ресурси в сектора”, подчерта доц. д-р Ганева.

За да останат медицинските специалисти в България, тя поясни, че трябва конкурентно заплащане, тъй като в момента повечето медицински сестри получават под средната заплата за страната. „Това изобщо не съответства на тяхната натовареност и отговорности”, категорична е доц. д-р Ганева.

Цялото интервю можете да гледате във видеото.