Начало / Новини / Новини и събития / Възпитаници на Софийския университет, допринесли за спортната слава на Университета, отбелязаха 135-годишнината на Алма матер

   
Възпитаници на Софийския университет, допринесли за спортната слава на Университета, отбелязаха 135-годишнината на Алма матер

В навечерието на патронния празник под надслов „С обич към миналото! С мисъл за настоящето! С поглед напред пазим традицията на първи!” на 24 ноември 2023 г. възпитаници на най-старото висше училище в България, допринесли за спортната слава на Университета и част от интелектуално-спортната общност на страната, отбелязаха 135-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В Конферентната зала на Университета гостите бяха приветствани от декана на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. дпн Милен Замфиров, проф. дн Кирил Андонов, помощник ректор на НСА „Васил Левски”, който подари на любезните домакини албум от галаспектакъла, посветен на 80-годишнината на НСА „Васил Левски”, заместник-декана на Юридическия факултет доц. д-р Венцислав Петров, заместник-декана на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. дн Розалина Енгелс-Критидис.

1-2

Празникът беше организиран от Факултета по науки за образованието и изкуствата по инициатива на гл. ас. д-р Гергана Минковска, създател и треньор в периода 2000/2001 – 2015/2016 учебна година на мажоретния отбор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” – първият български студентски отбор с международно признание, заел второ място на авторитетния Международен студентски турнир „EUROMILANO 2011”.

1-4

Специални гости на тържеството бяха представителки на мажоретния отбор от създаването му до 2016 г., участнички от групите по аеробика и каланетика, ръководени от гл. ас. д-р Гергана Минковска, участници през годините в представителния отбор по футбол, ръководен от гл. ас. Александър Еленков.

За студентските си спортни години в Университета си спомниха представителите на Юридическия факултет Стефан Дъров, Павел Владимиров, Симона Михайлова, Димана Димитрова, Деница Денчева, на Философския факултет Маргарита Бакърджиева, Николета Кюпрюбашиева, Мария Маркова, Даниела Цветанова, Еленко Стоименов, Александър Кенаров, Георги Великов, Асен Аспарухов, на Факултета по журналистика и масова комуникация Светлана Митова-Филпот, Гергана Младенова-Иванова, на Факултета по класически и нови филологии Диана Кая, Даниела Николова, на ФНПП (сега Факултет по науки за образованието и изкуствата) Анна Ангелова, на Историческия факултет Пламен Миланов, Веселин Терзиев, на Факултета по математика и информатика Борис Петров, Иван Пешев.

1-1

Празника уважиха доц. д-р Лейла Димитрова, възпитаник на Факултета по славянски филологии и преподавател в НСА „Васил Левски”, доц. д-р Симеон Гройсман от Юридическия факултет, гл. ас. д-р Явор Грънчаров от Факултета по науки за образованието и изкуствата, Ани Дукова-Спасова, старши експерт по физическо възпитание и спорт в РУО-София-област, Милена Кошеджийска – заместник-директор на 56 СУ „Проф. Константин Иречек” и водещи преподаватели от Софийския университет.

1-3