Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2023 г. на Богословския факултет

   
Завърши випуск 2023 г. на Богословския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 22 бакалаври и 34 магистри от Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. На събитието бяха връчени и свидетелства за професионална квалификация за учител по религия на 16 курсисти СДК - учители по програма "Квалификация" на МОН. От всички тях 26 са постигнали отличен успех.

Деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов поздрави присъстващите в Аулата и изрази радостта си да ги посрещне в дните между празника на св. Иван и този на св. Климент. Той посочи, че няма да сбъркаме, ако ги наречем нашите дни, защото в тях се чувстваме добре – те са наситени с празничност, с активна молитва към образците на нашата вяра, патроните на нашите духовни школи: „В рамките на тази своеобразна четиридесятница ние влизаме в Рилската пустиня, която св. Иван направи рай, минаваме през неговия празник, който държавата отреди да честваме народните будители, в навечерието на Събора на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили си спомнихме за отминалите от този свят наши родствени, приятели и учители, пристъпихме заедно към св. Чаша на празника Въведение Богородично. И малко преди да влезем в празника на Светителя Климент, обикновено в тази зала, тържествено, с много положителна емоция и усмивки връчваме дипломите на онези, които се потрудиха и в рамките на законовия период завършиха формата на обучение, която са избрали“.

1

Деканът отбеляза, че абсолвентите преди няколко години са влезли за пръв път в една рушаща се сграда с преобладаващ неприятен кафяв цвят, на които първото им преживяване е било богослужение от 150 минути, завършващо с изтръпване на нозете и безкрайна проповед. „Не е лесно в ерата на силиция да избереш площад св. “Неделя 19“. Но те го направиха, преодоляха шока от първите моменти, разбраха, че 150 минути богослужение не е тегав мач с продължение, а благодатно време за молитва и духовна медитация“, каза доц. Найденов. Той допълни, че младите му колеги сега ще получат като естествен завършек на усилията си един сертификат, който им дава правото да се нарекат богослови или религиозни специалисти. „Основата, която те според силите си и желанието си поставиха в Богословския факултет, е добра и стабилна, даваща възможност да надграждат в област, в която пожелаят, да се образоват и реализират“, посочи доц. Найденов.

3

Той добронамерено оприличи магистрите и колегите от програмата „Квалификация“ на МОН на блудния син – излезли от „дома на отца си“ и реализирали се в големия свят, в един момент идва осъзнатото решение да се върнат там, където не са успели да изживеят пълноценно детството си, където могат да отговорят на насъбралите се житейски въпроси, да преживеят изпуснатото, да се запознаят „с онези, по-малките“, да са близо да Отца си, да намерят своето семейство.

6

Доц. Найденов отбеляза, че през изминалата учебна година завършват успешно 22 бакалаври, 34 магистри и 16 учители се дипломират в курса по програма „Квалификация“. „Вярваме, че всички тези възпитаници на Богословския факултет са приели в сърцето си думите на премъдрия Соломон: „И видях, че предимството на мъдростта пред глупостта е тъкмо такова, каквото е предимството на светлината пред тъмнината“ (Екл. 2:13)“, каза деканът на Богословския факултет и допълни: Драги абсолвенти, ние се опитахме да Ви направим „Светлината на света“ според думите на нашия Спасител, изречени на планината, а Ваша е отговорността, мисията и задачата „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец“ (Мат. 5:16). На многая лета и с Бог към Вашата Кутмичевица!“.

9

Поздрав към дипломантите, техните преподаватели и близки поднесе и заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Мария Стойчева. Тя подчерта, че за нея е истинска чест да бъде на тържеството им, ден преди патронния празник на Софийския университет. „Нашият университет има своя голям патрон – Св. Климент Охридски. И както той в своето дело през деня е обучавал своите ученици, превеждал е книги, работил за тяхното израстване, а в нощите се е молил, така и ние като представители на академичната общност следваме този пример“. Проф. Стойчева отбеляза, че випуск 2023 г. на Богословския факултет получава дипломите си в годината, когато най-старото българско висше училище отбелязва 135-годишнината си, а Богословският факултет чества един век от създаването си.

4

„За нас това, че вие сте част от академичната ни общност, просветлява академичната ни общност, дава ни светлина, опора и надежда и ние искрено вярваме, че като възпитаници на този факултет вие ще продължите да разпръсвате тази светлина, където и да се намирате“, допълни заместник-ректорът и обяви випуск 2023 г. на Богословския факултет за завършил.

13

Валери Неделчев приветства колегите си и техните гости в Аулата и отбеляза, че през изминалите 100 години Богословският факултет се превърнал в активен център за духовно и религиозно образование, подготвящ стотици богослови, свещенослужители на Православната църква, учители по религия, служители в социалната сфера. По думите му в този празничен ден с колегите му изпитват смесени чувства: от една страна - радостта, че са преминали през значим етап от живота си, труден и пълен с изпитания; от друга страна са тъжни за изминалите студентски години. „Спомняме си първата година на обучение, което бе интересно по съдържание, но изискваше внимание и много усилия, за да се овладее преподавания материал. Изпитите изглеждаха невероятно трудни, дипломирането ни се струваше толкова далече, че се бояхме дали ще стигнем до края. А сега ни се струва, че студентските години отминаха невероятно бързо“, посочи Валери Неделчев и добави, че ученето не е било лесно, но ги е обогатило с ценни и необходими знания за бъдещото им духовно развитие и житейска реализация.

5

От името на всички абсолвенти той отправи благодарност към всички преподаватели от Богословския факултет, към свещениците, служещи в академичния параклис, на цялата администрация на факултета, на всички семейства, близки и приятели, които са ги подкрепяли и помагали.

12

„Пожелавам на колегите, с които през тези четири години деляхме хубави и трудни моменти, успехи в техните бъдещи начинания. На много от нас предстои да продължат обучението си във факултета. Но още отсега започва нов етап от живота ни, който ще има своите изненади и своите трудности“, каза в заключение Валери Неделчев.

Церемонията продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

18
20
17