Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Доц. д-р Стела Ралева в предаването „Бизнес старт“, Bloomberg TV: Българската икономика е особено изложена на енергийни шокове от Близкия изток

   

23.10.2023

 

Инфлацията в България е увеличена, но не и строго погледнато висока, която се характеризира с нива над 40% годишно и различни поведенчески и икономически ефекти като скъсяване на хоризонта на планиране на бизнесите. Ръстът на цените достигна 18.7% на годишна база през 2022 г., по-високи от предишни пикове, а и страната се намира в усложнена ситуация заради стремежа си да изпълни инфлационния критерий за членство в еврозоната. Ескалация на кризата в Газа може да увеличи инфлацията от енергийните източници, което ще засегне особено България заради високата енергийна интензивност на икономиката. Това коментира доц. д-р Стела Ралева, преподавател в катедра „Икономика“ на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, в ефира на предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV.

Untitled design (2)

Като цяло, умерената инфлация е стимул за икономически растеж и увеличение на производството, а при едни и същи номинални лихви може да стимулира и инвестициите. Увеличената инфлация има негативен ефект чрез създаване на нестабилност в икономиката и влошаване на очакванията, като прагът е различен за различните икономики, но нивата са между 10% и 20% и нагоре, обясни доц. Ралева.

Инфлацията никога не се наблюдава в чистия си вид и през последните две години и половина имаме комбиниран вариант, като „преобладава факторът от страна на предлагането от гледна точка на енергийните цени, добави доц. Ралева. От страната на търсенето в еврозоната ефект има увеличаване на паричната маса по време на Covid на фона на отслабване на фискалната консолидация, последвала дълговата криза.

„Енергийните цени са много сериозен фактор - перспективите могат да бъдат много неблагоприятни предвид военните конфликти... При едно неблагоприятно развитие на конфликта в Близкия изток това може да има отношение и към някои транспортни коридори, свързани с доставянето на петрол - това при всички случаи ще доведе до увеличаване на енергийните цени, което от своя страна ще провокира действия от ЕЦБ. Може би за ново повишаване на лихвите, защото те не го изключват“.

ЕЦБ обяви, че не възнамерява да вдига лихвите при нормални обстоятелства, но положението може да се промени в зависимост от развитието на конфликта, добави доц. Ралева, като ескалация ще доведе до по-голяма инфлация и ще има негативен ефект върху икономическия растеж.

Гледайте цялото видео тук.