Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Катедри и Академичен състав / Катедри / Икономика / Преподаватели - Катедра Икономика / Проф. д-р Теодор Седларски / НОВО от проф. д-р Теодор Седларски / Бургаският филиал на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за първи път се включи в честванията на 24 май

   

27.05.2023

Филиал Бургас при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ участва в многохилядното шествие по централните улици на града, посветено на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

 

6
1

 

Новата структура на Университета присъства активно в обществения и културен живот на Бургас в унисон с визията на Алма Матер да утвърждава своята роля на образователен, научен и културен център. В общоградското отбелязване на 24 май се включиха повече от 10 хил. участници - детски градини, училища, представители на четирите университета, духовенството, читалища и културни институти.

 

2

 

4
5
3

 

По същото време в София се проведе традиционното празнично отбелязване на 24 май, на което присъстваха членове на Академичния съвет и на Настоятелството на Университета, преподаватели, студенти, гости и приятели на Софийския университет. В обръщението си към присъстващите ректорът посочи, че на този ден всички българи честват българската писменост, но и културата и духовността. Тази духовност, вдъхновила създателите на нашите букви, авторите на българските книги, творците на нашата култура за великото дело, на което са се посветили.

„Вече 10 години използвам тази трибуна на патронния ни празник 25 ноември и на 24 май – този най-български празник, за да призова българите към обединение за ново духовно възраждане – не само за да запазим културата, просветата, науката и духовните традиции, а за да съхраним човечността си. Посочвах, че не изкуственият интелект и роботите застрашават човечеството, а това, че губим човешкото в нас. Предупреждавах, че истинската опасност не е изчезването на българите по демографски причини, а изчезващата духовност на българите“, отбеляза проф. Герджиков. Той посочи, че празничният ден е особено подходящ за такива размисли, а стремежът към духовно израстване е дълбоко присъщ на човека и неосъзнатият глад за духовност превръща 24 май във всенароден, обединяващ всички българи празник.

Тази година традиционното академично слово в празничния ден изнесе доц. д-р Георги Бърдаров, заместник-декан на Геолого-географския факултет. Темата на словото бе "Светът и университетът между вчера и утре".

В празничния ден бяха наградени победителите в Седемнадесетия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на Фондация „Св. Климент Охридски“. Конкурсът е учреден по инициатива на проф. Боян Биолчев и със средства, дарени от него. Тази година са участвали 65 български студенти от страната и чужбина.