Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Катедри и Академичен състав / Катедри / Икономика / Преподаватели - Катедра Икономика / Проф. д-р Теодор Седларски / НОВО от проф. д-р Теодор Седларски / Бургаският филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ откри своята първа академична година

   

05.10.2023

 

Филиал Бургас на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ откри своята първа академична година. Разкриването на изнесената структура съвпада с отбелязването на 135-годишнината на най-големия учебен и научноизследователски център в страната.

 

5

 

„Днес е знаменателен ден - откриване на първия филиал на първия български университет в първия по обичаност град на България. Раждането на филиала беше белязано от предизвикателства и отне години. Времето беше необходимо, за да се избистри постепенно представата на всички включени в начинанието страни за това какво трябва да представлява тази дръзка нова структура. Днес сме свидетели на това как тя придоби форма и прави първите си крачки в академичния живот.“ – каза в обръщението си директорът на Филиал Бургас проф. д-р Теодор Седларски.

 

1

 

Приветствие от името на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" поднесе проф. Васил Маринов - зам.-ректор.

 

18

 

 

Празничната церемония по откриване се проведе в Културен дом НХК. Студентският химн “Gaudeamus Igitur” прозвуча в изпълнение на камерния хор на катедра „Музика и мултимедийни технологии“ при Факултета по науки за образовнаието и изкуствата.

 

Видео:

 

 

11

 

 

Водосвет за здраве отслужиха представители на бургаското духовенство.

 

21
22
12
26
16

 

„В момента присъстваме на исторически момент. За първи път в многогодишната си история Софийският университет стъпва на морския бряг. Благодаря на ректора и академичнoто ръководство, че подадоха ръка на бургаския порив на Община Бургас за откриване на тези нови хоризонти. Убеден съм, че този филиал ще носи само радост и статут на самочувствие на град Бургас. “ – сподели в приветствието си кметът на Бургас Димитър Николов.

 

23

 

През 2023/2024 година във филиала ще се подготвят студенти по специалности от професионално направление „Музикално и танцово изкуство“ за придобиване на образователно-квалификационни степени „бакалавър“ и „магистър“ и по специалности от професионално направление „Религия и теология“ за придобиване на степен „Магистър“.

 

Видео:

 

 

По време на откриването първите студенти получиха студентските си книжки.

 

20
25
4

 

Бургаският филиал на СУ се помещава в няколко пространства в града - в морската градина, в Конгресния център и в НХК, където вече се работи по организацията на конференции с национално и международно значение, филмови прожекции, концерти на млади таланти, публични лекции, представяне на книги и нови изследвания, духовни беседи. Те са отворени за бургаската общественост, която винаги е поканена да надниква в пространствата за нещо предстоящо, да предлага теми от интерес и учебни програми, които би искала да се провеждат в града.

 

Видео:

 

 

Събитието уважиха още заместник областният управител Владимир Крумов, началникът на Регионално управлние на образованието Петя Петрова, Агатополският епископ Йеротей, зам.-кметовете Диана Саватева и Йорданка Ананиева, доц. Димо Колибаров-директор на НХА-Филиал Бургас, проф. д-р Севдалина Турмнанова, общественици, представители на културните институции и образованието в Бургас.

 

10
7
6
13
8
9
15
17
19
24