Начало / Университетът / Департаменти / Департамент по спорт / Новини / Наш преподавател по шахмат като съорганизатор и главен съдия на състезанията в Сиатъл

   

19.08-04.09.2023 г.

През периода 19.08. – 04.09.2023 в кампуса на Майкрософт в Сиатъл, в условията на паркове, чистота и високи технологии бяха организирани и проведени 2 турнира по шахмат по Шевенингенска система. Специално поканен за трети път през 2023 г. като съорганизатор и главен съдия на състезанията беше ръководителят на специалност Шахмат, гл. ас. д-р Радислав Атанасов. В тях участваха представители на 8 нации, вкл. и двама българи. И двата турнира бяха спечелени от представителя на домакините Антъни Хе, който покри и две норми за гросмайстор. Норма за международен майстор покри друг представител на САЩ – 14-годишната Меган Лий. Покрити бяха и две норми за съдия на ФИДЕ – от Лианг Ши (САЩ) и Шри Хумрудха (Индия), както и една за международен организатор – от Лианг Ши.

 

В почивния ден – неделя г-н Атанасов се включи в организирано вътрешно и външно почистване на началното училище в община Kirkland - Redmond заедно с учителския състав, родители и ученици. Беше посетено и занимание в най-големия клуб, ангажиран с шахмата в училище в региона – на украинеца Георгий Орлов.

 

Установен беше контакт с български студенти от Техническия университет, изпратени на бригада в най-емблематичната гордост на Сиатъл – кулата Space Needle!

 

Като част от българския принос за развитие на шахмата в САЩ нa 09.09. беше организиран и турнир в Университета на Лас Вегас с участието на 20 души от 5 нации – САЩ, Мексико, Украйна, Армения и България.

 

Г-н Атанасов получи нова покана за голям Опен турнир в рамките на Коледните празници в Редмонд, отново с домакин Майкрософт и Тихоокеанския северозападен шахматен център.

 

Gens Una Sumus – Ние сме едно семейство!