Начало / Новини / Новини и събития / Центърът за компетентност Clean&Circle се включи в две събития за популяризиране на науката

   
Центърът за компетентност Clean&Circle се включи в две събития за популяризиране на науката

Центърът за компетентност Clean&Circle, водеща организация в който е Софийският университет „Св. Климент Охридски“, активно участва в Софийския фестивал на науката, както и в Биофест 23, който се проведе в Биологическия факултет на Софийския университет.

Clean&Cricle е сред редовните участници и в двете събития. От 11 до 14 май 2023 г. експерти от центъра бяха гости в София Тех Парк, където разказаха повече за научноизследователската и иновационна дейност в областта на опазването на околната среда, устойчивото развитие и кръговата икономика. Clean&Cirlce беше част от демонстрационния щанд на фестивала, който е едно от най-големите събития, посветени на науката и технологиите в България.

Партньорите на центъра от БАН бяха сред най-активните участници тази година. На 11 май 2023 г. те представиха технологии за преработка на RDF-гориво, което има голям принос за опазване на околната среда и за производството на еко-горива. Те представиха и своята иновативна технология за добиване на активен въглен от кайсиеви костилки. Този отпадък ще спомага за лечението на рани и има потенциал да намери широко приложение в медицината.

На 12 май 2023 г. посетителите на Софийския фестивал на науката имаха възможност да научат повече за свойствата на лечебните води в България. Екип на Институт по органична имия с Център по Фитохимия към БАН разказа за своите открия в изследването на минералните води в община Велинград. Учените от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Лесотехническия университет представиха съвместния си проект в производството на торове. Тези технологии могат да подобрят производителността на земеделските култури, да намалят използването на химически торове и да намалят отпадъците от производството на хранителни стоки.

111

Част от екипа на Clean&Circle по време на Софийския фестивал на науката

Паралелно с това, друга част от екипа на Центъра за компетентност Clean&Circle представи част от своите изследвания и решения във връзка с чистите технологии, пречистването на води и тайните на микробиологичния свят в Биологическия факултет. Щандът беше представен от екип от изследователи от Центъра за компетентност и магистри от програма „Екологична биотехнология“. Изследователите запознаха множество ученици и посетители с най-новите изследвания и технологии, разработвани на супер модерни лабораторни апарати в рамките на Центъра за компетентност Clean&Circle.

222

Магистрите от Биологическия факултет представиха Clean&Circle на Биофест 23

През уикенда на смяна застъпиха водещите химици на Clean&Circle. Eкип от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ демонстрира пред посетителите различни експерименти.