Начало / Новини / Новини и събития / Експерти от Европейската комисия посетиха Центъра по компетентност Clean & Circle“ и Биологическия факултет

   
Експерти от Европейската комисия посетиха Центъра по компетентност Clean & Circle“ и Биологическия факултет

На 26 април 2023 г. Центърът по компетентност „Clean & Circle“ и Биологическият факултет на Софийския университет посрещна експерти от Европейската комисия във връзка със синергията между програмите.

Координаторът на проекта проф. дбн. Яна Топалова показа развиваща се екосистема в областта на чистите технологии и устойчивата околна среда с подход STEM в създаването на високи и дълбоки технологии за устойчива околна среда обучението на студенти. Проф. Топалова презентира и идеите на създадените технологии, които са с различна степен на технологична готовност в ЦК "Clean&Circle".

1-02

Изследователите гл. ас. д-р Михаела Белухова и д-р Росица Нешкова направиха демонстрация на най-новите устройства в "Clean&Circle": Конфокален лазерен микроскоп на стойност 600 000 ЕВРО и Апарат за таксономична диагностика OMNILOG /250 000 ЕВРО/ на микроорганизми от всякакъв вид.

1-03

Демонстрацията на устройствата беше свързана с представяне на технологии, които са създадени в Центъра по компетентност – дигитализирана технология за биоиндикация и управление на производството на биогаз, технология за производство на биотор на базата на отпадъчни утайки от пречистване на води с микробиологични приставки за обезвреждане на пестициди и други токсични замърсители в почвата.

1-04

Тези и много други апарати и системи от технологични модули ще бъдат преместени в новата сграда след нейното завършване в края на 2023 г. Тези апарати вече работят върху създаването на нови технологии, в които участват и студенти и докторанти, които дългосрочно развиват изследователския си потенциал.

1-05

 

Групата посети и друг партньор от Центъра по компетентност „Clean & Circle“ - Университета по архитектура, строителство и геодезия - катедра "Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите". Доцент Ирина Котова и доц. Галина Димова представиха модернизираните лаборатории и закупените уреди за оценка на вода и утайки и разработените кръгови решения във водния сектор.

1-06
1-01