Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Интервю с декана на Стопанския факултет на СУ доц. д-р Атанас Георгиев пред БНТ: Възможно ли е Стопанският факултет да стане национален референтен изследователски център в областта на икономическите и управленските изследвания

   

22.03.2023

 

Доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, коментира дали е възможно Стопанският факултет да стане национален референтен изследователски център в областта на икономическите и управленските изследвания в предаването „100% будни“ на БНТ.

Screenshot 2023-03-20 093606

В рамките на проект SCHOLARNET Стопанският факултет на СУ продължава инициативата за подкрепа на млади учени, докторанти и постдокторанти. Доц. д-р Атанас Георгиев споделя, че идеята на проекта е да се подобрява изследователския, научния и преподавателския капацитет на Стопанския факултет с цел осъществяване на по-добри изследвания, които да се публикуват в така наречените „индексирани издания”. „Нашата визия е да станем водещ изследователски център и водещ образователен център по икономика и бизнес не само за България, но и в региона на Югоизточна Европа.“

„Стопанският факултет има близо двеста партньорства с малки и големи компании, институции от България и чужбина, като се опитваме да реализираме и научни партньорства. Имаме така наречени „industry funded PhD” програми, [благодарение на които] докторанти работят едновременно за компания, която иска да реши определен проблем, и [следват докторантура], което позволява както да бъдат по-добре финансирани, така и да работят върху реални практически казуси. Например за една от банките наш докторант работеше върху нейния изкуствен интелект, така наречения „чатбот”, разказва доц. д-р Георгиев.

През последните три години благодарение на проект SCOLARNET са осъществени редица мобилности, при които преподаватели от други страни водеха лекции и курсове в Стопанския факултет, проведени са няколко конференции с по над 100 участници от над 20 държави, 6 докторантски и магистърски школи и са публикавани над 30 индексирани изследвания.

Цялото интервю можете да чуете тук.