Начало / Новини / Новини и събития / Завършиха абсолвентите от випуск 2019 г. и 2020 г. на Факултета по химия и фармация

   
Завършиха абсолвентите от випуск 2019 г. и 2020 г. на Факултета по химия и фармация

В Аулата на Софийския университет се проведе тържество по повод завършването на випуск 2019 и 2020 г. на Факултета по химия и фармация. 115 са дипломираните фармацевти, 11 от тях завършват с отличие. 128 са абсолвентите в останалите специалности на факултета, 13 от тях са отличници.

Деканът на Факултета по химия и фармация чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов откри церемонията и приветства своите млади колеги. По думите му в този празник доминира вълнението и една атмосфера, която включва в себе си всичко онова, което ни е свързвало през изминалите години. „Изграждайки се като специалисти – химици и фармацевти, като хора, както и ние, преподавателите като такива, между нас се създадоха много неформални връзки. Взаимоотношения, които допринасят днешното събиране да бъде толкова вълнуващо и запомнящо се“, каза деканът. Според него и след години именно тази тържественост в една от най-красивите зали в България ще остане траен спомен, финалът на едно дълго време, в което са се опитвали заедно да се учат едни от други.

1-1

Проф. Спасов посочи, че през годините, в които са били заедно, са се опитвали от двете страни да бъдат искрени и честни в отношенията си. „Пред вас има дълъг път, житейски и професионален, запазете онова почтено отношение към всичко, с което се занимавате и хората, с които работите. Пестете думите, когато не сте сигурни, не ги ползвайте безразборно. Не се лъжете от празни авторитети. Бъдете спокойни, че това, което сте научили, ще ви послужи, ще ви даде увереност където и да сте. Ние с вас се разделяме, но много свързани“, каза деканът и призова абсолвентите винаги да се връщат към своя факултет и да не го забравят.

4-4

„Желая ви да останете здрави, физически и духовно, бъдете всеотдайни към професията, близките и приятелите си и нека заедно да поддържаме едно ниво, от което се нуждае нашата държава все повече и повече. На добър път!“, каза в заключение проф. Тони Спасов.

2-2

От името на ректорското ръководство и от името на цялата колегия на Софийския университет поздрав към абсолвентите поднесе заместник-ректорът доц. Георги Вълчев. „Да приключиш, да поемеш малкия документ, който бележи края на един етап от вашето професионално развитие, действително е знаменателен ден“, каза той и допълни, че това показва, че ненапразно абсолвентите са вървели по своя професионален път. Доц. Вълчев предположи, че мнозина от завършващите си отдъхват щастливо, че е дошъл краят на тревогите и вълненията около изпитите. „Ако обаче в този ден вие не си давате сметка, че това е само началото на вашия професионален път, значи ние, като преподаватели, не сме си свършили работата. Ставайки добри специалисти, вероятно всеки един от вас си дава сметка колко много не знае. Колко много повече не знаем от това, което знаем в момента. И това трябва да бъде стимулът ни да вървим напред“, каза още доц. Вълчев. Той апелира към абсолвентите никога да не прекъсват усъвършенстването си. По думите му поемането на документа в ръка не означава, че са завършили специалисти. Човек гради името си и авторитета си като специалист цял живот. „Затова помнете, че вратите на Софийския университет, на вашия университет ще бъдат винаги отворени за вас. Вие сте нашите най-добри посланици в обществото, а и по света. Защото от днес вие сте пълноправни членове на академичната общност на Софийския университет. Вие сте част от визитката на най-старото висше училище в България“, каза заместник-ректорът на Алма матер.

3-3

В словото си той обърна внимание и на ширещото се внушение, че трябва бързо да се достигне успеха и призова най-младите си колеги да не вярват на тези послания. Доц. Вълчев заяви, че вероятно някои от завършващите ще имат късмет да имат по-лека и безметежна професионална кариера. Но повечето ще трябва да се доказват непрекъснато чрез работа. Работата е това, което ги превръща в ценни за обществото, за света. „Където и да отидете, ще съдят за вас по това какво можете, какво показвате и какви мечти и планове имате напред“, посочи още доц. Вълчев.

Той обърна внимание също и на внушенията, че моделите, които трябва да се следват, са модели, които лесно можем да открием около нас. „Не вярвайте на това, което виждате във вашите телефони. Светът не е във вашите телефони“, подчерта доц. Вълчев и заяви, че за да го проумеят, трябва да направят три прости неща – да отворят сетивата си, за да могат да възприемат различните сигнали на този свят, да развиват умовете си, за да проумяват този свят и тези сигнали и да не щадят сърцата си. „Вървейки по своя професионален път, правете го с любов, с жар!“, призова абсолвентите доц. Вълчев.

Заместник-ректорът изрази надеждата си, че в годините, прекарани във Факултета по химия и фармация, са създали добри познанства, добри приятелства, което е изключително важно. Защото понякога животът поставя пред нас препятствия, които са способни да ни сломят за момент. Ако при такива обстоятелства ние не намерим сили да се изправим, това ще бъде пагубно за нас. „Тогава, когато имате нужда, протягайте ръка за помощ към вашите приятели. А тогава, когато се налага – самите вие подавайте ръка. Защото това са най-ценните човешки качества – да подадеш ръка на изпаднал в нужда приятел“.

Накрая доц. Вълчев призова абсолвентите да следват мечтите си, но да не ги превръщат в химери, защото ще станат техни пленници. Да вървят гордо, но не и да бъдат горделиви. „Знаещият човек знае цената на знанието, знае цената на успеха. Той го проумява бавно“, каза още той, пожела много успехи и обяви випуск 2019 и випуск 2020 г. за завършили.

5-5

Чл.-кор. проф. Красимир Данов изнесе академично слово на тема „Къде химията и фармацията се срещат с физика, математика, биология, компютърно моделиране“.

6-6

Празникът продължи с приветствие от отличника бакалавър-химик Любен Бориславов, който посочи, че в последно време става ясно, че познанието не е някакъв прост аритметичен сбор от факти и базови умения, познанието е нещо по-сложно и комплексно. „Човек, който знае и притежава познанието, е в състояние да направи сложни връзки между отделни явления в сложния свят“, каза той и добави, че за придобиване на истинско познание голяма роля играе научната култура. Според него това е познанието и умението на човек да може да вижда света безпристрастно. Формирането на такава научна култура е пътят за придобиване на истинско познание и за формирането й е необходима общност, в която властва просветената свобода, подчерта Любен Бориславов. Той изтъкна, че именно в такава общност е пребивавал през последните четири години, придобивайки бакалавърската си степен. В заключение Любен Бориславов благодари на всички и пожела бъдещи сериозни успехи във великата война срещу неграмотността и варварството.

7-7

Магистър-фармацевт Стефка Стоянова също отправи поздрав към присъстващите. Тя припомни момента преди години, когато плахо са пристъпили за първи път в емблематичната 130 зала във Факултета по химия и фармация, където са се запознали с най-прекрасните преподаватели. „През изминалите години ние се утвърдихме не само като професионалисти, но и като личности – можещи, знаещи, вярващи в себе си, ние сме готови да покоряваме нови върхове“, отбеляза тя и допълни, че придобитият опит днес им дава нужното самочувствие да вярват, че ще успеят. Стефка Стоянова изрази увереността си, че всеки един от тях изпитва смесени чувства – страх от бъдещето, но и вълнение от предстоящото ново начало, както и тъга по отминалите дни. Сега се очертават нови перспективи и предизвикателства пред тях, но пред които са готови да се изправят благодарение на преподавателите си. „На вас дължим бъдещите си успехи и постижения и упоритостта, с които ще ги следваме. Благодарим ви за успешния старт, пред който ни поставихте и за най-големия тласък, който ни дадохте, за да можем да бъдем това, което сме днес“, каза Стефка Стоянова и изрази и благодарността си за любовта към фармацията, която им е предадена, за искрата, запалена във всеки от завършващите и за придобитите нужни качества – упоритост, сила и борбен дух. „Вярваме в нашите знания и сме сигурни, че ще успеем“, каза накрая тя и пожела на колегите си да са здрави, да не спират да се учат и да бъдат горди специалисти и пожела на всички „На добър час!“.