Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 март 2021 г. след кратко боледуване почина проф. д-р Чавдар Христов, дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Поклонението ще се състои на 12.03.2021 г. от 15:00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Чавдар Христов е роден на 14 август 1954 г. в град Кюстендил. Последните две десетилетия неговият живот и усилия са посветени на преподавателска и научна дейност. През 1996 г. му е присъдена докторска степен по социология. От 2009 г. е доцент, а от 2017 г. е професор в Алма матер. Два последователни мандата е заместник-декан на Факултета по журналистика и масова комуникация. Удостоен е с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента през 2019 г.

Проф. д-р Чавдар Христов е ръководител на множество дипломанти и докторанти, на които посвещаваше своите всеотдайни усилия, внимание и обич. Тази част от своя академичен път той приемаше за най-важна и това бе отразено в колективните монографии „Управление на репутационни кризи“ (2017) и „Управление на масовите възприятия“ (2020), научен ръководител на чиито екипи беше той. Неговите студенти бяха неговата гордост.

1-1

Проф. Чавдар Христов беше обичан и уважаван лектор, а всестранното му любопитство и научен интерес го караха непрестанно да се впуска в нови научни търсения в областта на убеждаващата комуникация, комуникационния мениджмънт и управлението на кризи. Първите му монографии са „Как да победим кризата“ (2002) и „Секретните служби и преходът“ (2004). Автор е на „Убеждаване и влияние“ (2008), която продължава да бъде използвана в обучението на студентите във Факултета по журналистика и масова комуникация. „Войната на идеите“ (2014) е смело интердисциплинарно изследване в сферата на стратегическата комуникация, което провокира широк академичен дебат. Той е сред основателите на специалност „Комуникационен мениджмънт“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Чавдар е не само научен ръководител, но и приятел, довереник и пример за гордост, всеотдайност и борбеност. Със своя академичен и житейски път той промени живота на много хора и ще остане в техните сърца и мисли.

Поклон пред светлата му памет!

От Академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски"