Начало / Университетът / Департаменти / Департамент по спорт / Новини / Международен турнир по плажен волейбол

   

22-25.08.2019 г.

В периода 22-25.08.2019 г. в черноморския курорт Кранево се проведе 12-ят международен турнир по плажен волейбол, организиран ежегодно от волейболен клуб "Софийски университет" с председател Петър Колев и със съдействието на Департамента по спорт към СУ "Св. Климент Охридски". Турнирът се утвърди през годините като най-голямото събитие в България на терена на плажния волейбол с награден фонд от 3000 лв.Тази година участие в него взеха 32 мъжки и 14 женски двойки, като сили премериха състезатели от различни градове в България – Варна, София, Русе, Кърджали, Бяла и представители на Ливан, Дубай, Русия и Турция.

Най-високото място на почетната стълбица при жените зае варненската двойка Стефани Кьосева и Екатерина Александрова, надделяла в оспорван финал над друга двойка от Варна - Ева Петрова и ДесиславаТодева. На трето място се класираха близначките Вили и Рая Ценови от София. Титлата при мъжете бе спечелена от националния състезател на България Николай Колев и партньора му Георги Ботев, а второто място заеха техните съграждани Калоян Канев и Милен Стоянов. На трето място се класираха миналогодишните шампиони от Бяла Лъчезар Стоименов и Димитър Василев, които в оспорван мач надделяха над двойката от Кърджали Николай Колев и Стефан Иванов.Призовете за най-добри състезатели в турнира грабнаха варненците Екатерина Александрова и Георги Ботев.

В мъжкия турнир се включиха три отбора от ВК „Софийски университет“ - Цветомир Николаев/Денислав Бърдаров, Тони Павлов/Даниел Михайлов и Преслав Колев/Николай Димитров. Водещата мъжка двойка на отбора, воден от Деси Величкова–Колев/Димитров записа страхотно класиране и се нареди сред най-добрите 8 тима в турнира, след като отпадна на 1/4 финал с драматична загуба с 1-2 гейма от бъдещите вицешампиони Милен Стоянов и Калоян Канев.

Победителите получиха разпределения награден фонд, както и продукти на спонсора „AboPharma“, връчени от търговския директор на компанията Гаврил Гавраилов. В награждаването се включи и председателят на комисията по плажен волейбол Милко Багдасаров, който беше гост на турнира. Награди още връчиха и Десислава Величкова - старши треньор и Петър Колев - основател и председател на ВК „Софийски университет“.

Турнирът се осъществи с финансовата подкрепа на генералния спонсор "АBoPharma", вода за състезателите осихуриха "Пиринспрингс", а домакин на събитието беше хотелски комплекс "Аквалайф" в Кранево, които създадоха чудесни условия за провеждане на събитието.Предметните награди за победителите в детско-юношеския турнир бяха осигурени от веригата спортни магазини SLS.

Успоредно с турнира за мъже и жени, волейболен клуб "Софийски университет" проведе и турнир за подрастващи - младежи и девойки до 18 години. Турнирът за бъдещите звезди на плажнияв олейбол у нас беше осъществен по проект, финансиран от Столична община. При девойките доминацията на варненската школа беше видна, като техни представители заеха първите две призови места. Шампионки станаха Десислава Тодева и София Гаврилова, на второ място се класираха Кристина Колева и Рени Георгиева, а бронзовите медали отидоха при момичетата от Русе Патрисия Петрова и Михаела Иванова след драматична контузия във втория гейм на състезателката на варненския ВК Перун Мелис Ангелова.При младежите златото спечелиха представителите на волейболен клуб "Софийски университет" Мартин Йотов и Андрей Николов, на второ място останаха младежите от Добруджа Живодар Иванов и Никола Алексиев, а с бронзови медали се окичиха състезателите на Левски Антоан Цанов и Венислав Антов. Призовете за най-добър състезател в детско-юношеския турнир заслужиха Десислава Тодева и Мартин Йотов.