Начало / Новини / Новини и събития / Випуск 2018 г. на Факултета по математика и информатика получи дипломи за висше образование

   
Випуск 2018 г. на Факултета по математика и информатика получи  дипломи за висше образование

На тържествена церемония в Аулата 215 бакалаври от Факултета по математика и информатика получиха дипломите си за завършено висше образование. 19 от тях са с отличен успех, а един е пълен отличник.

По-късно през деня своите дипломи получиха и 92-ма абсолвенти, завършили магистърската степен на образование. Десет от тях са пълни отличници.

Абсолвентите, техните преподаватели и близки бяха поздравени от декана на Факултета по математика и информатика доц. Първан Първанов. Обръщайки се с вълнение към най-младите си колеги, той заяви, че те прекрачват прага на Университета, но без да затварят вратата след себе си. Деканът обърна внимание на две знакови годишнини, като припомни, че абсолвентите са се дипломирали през годината, в която Алма матер отбеляза 130-годишнината си, а получават своите дипломи, когато Факултетът по математика и информатика става на 130 години.

1

„Неминуемо, когато празнува такива годишнини, човек, ако се върне поне малко назад в историята, и разгледа поне някакви дребни фрагменти от нея, може да отбележи какви страхотни преподаватели и студенти е имало в Софийския университет и в частност в нашия факултет, колко много традиции са положени, какви критерии за качество са наложени и колко много адекватност към новостите са в сила“, каза доц. Първанов.

5

Той изрази увереността си, че абсолвентите си дават сметка за пътя, който са извървели от първия ден, прекрачили прага на факултета, до днес. Припомни им преодолените трудности и изрази убедеността си, че всичко това си е струвало. Доц. Първанов подчерта, че наложеният критерий за качество във факултета и имиджът, който той си е извоювал, неслучайно са отразени и в рейтинговата система на висшите училища в България. Той припомни, че Факултетът по математика и информатика винаги е бил на първо място, при това с много сериозна преднина, пред всички останали в трите професионални направления, в които обучава – „Математика“, „Информатика и компютърни науки“ и „Педагогика на обучението по математика и информатика“.

4

Доц. Първанов изрази увереността си, че където и да отидат, в който и сектор да работят, младите специалисти с чест ще носят значката на възпитаници на Факултета по математика и информатика и с гордост ще показват дипломата си. По думите му, тези два символа със сигурност ще им отворят вратите навсякъде: „Оттук нататък обаче остава ваша отговорност да защитите тези високи позиции и този имидж – със своя труд, със своята отговорност. Със сигурност знам, че най-важното, което сте научили във факултета е да мислите – аналитично, прагматично и вярно. Другото, което се надявам с възрастта да сте овладели, е да имате своята гражданска позиция“.

2

В края на приветствието си деканът на Факултета по математика и информатика акцентира върху бъдещото развитие и реализация на абсолвентите и им пожела успех.

44

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Николай Витанов се обърна към абсолвентите, техните преподаватели, близки и приятели. Той благодари за честта да присъства на този празник с успешното завършване на випуск 2018 г. на Факултета по математика и информатика и отбеляза колко бързо е отлетяло времето от първото им прекрачване на прага на Алма матер. По думите му тогава са били плахи, объркани, търсещи и искащи, а сега – уверени в себе си, знаещи и можещи. „Времето ще заличи трудните моменти, но със сигурност ще остави знанията, хубавите моменти и многобройните приятелства“, посочи проф. Витанов.

9

Той отбеляза, че всички се гордеят, че и в поредната национална рейтингова система на висшите училища Алма матер е на първо място в повечето професионални направления, в които обучава студенти, включително и в трите направления на факултета, който абсолвентите днес завършват. По думите му, преднината в класацията е много висока и винаги е била такава през годините: „Дипломата от Факултета по математика и информатика наистина е най-добрият сертификат за качествено обучение в България и не само в България“.

Проф. Витанов добави, че няма притеснения за бъдещето и реализацията в професионален план на възпитаниците на Факултета и им пожела да намерят най-удовлетворяващата работа, която ще им носи удоволствие и ще отговаря на техните възможности и амбиции.

3

Факултетът по математика и информатика е дал на България най-добрите математици, информатици, много от които са били академици и ректори на университета, подчерта заместник-ректорът и допълни, че това не е изненадващо, защото в този факултет винаги са постъпвали едни от най-добрите кандидат-студенти в България. Много от тях са лауреати на национални и международни олимпиади. Той изрази увереността си, че днес сред присъстващите в Аулата седят някои от бъдещите блестящи математици и информатици на България.

„Сигурен съм, че когато се връщате назад във времето в Алма матер, ще го правите с усмивка и приятни чувства. Помнете наученото от вашите преподаватели, то е важно и безценно. Носете го в сърцата и умовете си и го развивайте и умножавайте. На добър път!“, с тези думи проф. Николай Витанов обяви випуск 2018 г. на Факултета по математика и информатика за завършил.

11

Пълният отличник на випуска Велина Иванова от специалност „Приложна математика“ поздрави колегите си с постигнатия успех. Обучението и трудностите, с които са се сблъскали през изминалите години, е надградило личностите им и им е помогнало да бъдат готови за среща с предизвикателствата на живота. Тя изтъкна важната роля на отличното образование, получено в Факултета по математика и информатика и сериозното отношение на техните преподаватели, високите академични знания и желанието им да ги посветят в науката. По думите й, всичко това ги е направило конкурентноспособни на световния пазар.

8

Велина Иванова благодари на колегите си и семействата им за подкрепата и пожела успехи и късмет на всички.

Церемонията продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

15
12
33
14

Празничният ден за Факултета по математика и информатика продължи по-късно с церемония по връчване на дипломите на 92 абсолвенти, завършили магистърската степен на образование. Десет от тях са пълни отличници.

1

Обръщайки се към тях, деканът на факултета доц. д-р Първан Първанов ги поздрави за постигнатите резултати. В приветствието си той постави акцент на тяхната реализация и изрази увереността си, че тя ще бъде успешна. Деканът от сърце пожела на абсолвентите да бъдат упорити оттук-нататък, да се утвърждават и факултетът дълги години след завършването им с гордост да ги сочи за свои възпитаници. В края на приветствието си той пожела на всички попътен вятър.

4

Абсолвентите, техните преподаватели и близки бяха поздравени и от заместник-ректора на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев. Той заяви, че ако поемайки дипломите си, випускниците напуснат университета със съзнанието, че техният професионален път занапред е белязан с непрекъснато общуване със знаещите, то това значи, че Университетът си е свършил добре работата. „Няма как да сте успешни професионалисти, ако не сте изработили рефлекса непрекъснато да търсите знанието. Университетът е свършил своята работа, ако е създал във вас усещането колко много е нашето незнание и стремеж да намаляваме това незнание“, допълни заместник-ректорът.

3

Доц. Вълчев обърна внимание, че масовата култура внушава, че много бързо трябва да стигнем до високите позиции, до големите пари и че трябва да сме непрекъснато успешни. В реалния живот обаче не винаги е така. „Понякога съдбата ни сломява, не намираме сили. Тогава не се колебайте да потърсите помощ. Това е най-човешкият жест – да потърсите помощ от приятели, от хора, на които имате доверие, и разбира се, на първо място във вашите семейства. Щедро е да даваме помощ, щедро е да откликваме на нуждаещите се и това трябва да бъде също една от вашите мисии в бъдещия ви професионален и житейски път“, каза в приветствието си доц. Вълчев.

Той подчерта, че напускайки университета, от днес нататък абсолвентите са визитната картичка на Софийския университет. По думите му, Университетът не са сградите, не са и дипломите. Университетът е духът, който ни прави общност. Доц. Вълчев призова най-младите си колеги където и да се реализират - в България или в чужбина, да носят с гордост името „Възпитаник на Софийския университет“.

Доц. Георги Вълчев пожела на абсолвентите на добър час и обяви випуск 2018 г. за завършил.

5

Марин Генов, един от отличниците на випуска, пожела новата 2019 година да е здрава, успешна и щастлива за всички. Той се обърна към своите колеги и им пожела и занапред да имат късмета и удоволствието да научават поне едно нещо всеки ден и да се учудват поне веднъж на ден: „Здравословно е, защото знание без вдъхновение е доста скучно нещо“.

Той благодари на трима от своите преподаватели във Факултета по математика и информатика – проф. Азнив Каспарян, проф. Емил Хорозов и проф. Стефан Иванов за съветите, помощта, възможностите и знанията.

Празникът продължи с връчването на дипломите.

6
7
8