Начало / Университетът / Департаменти / Департамент по спорт / Новини / Отминалата 2009

   

Осъществени дейности и резултати

Приоритетната задача на Департамента по спорт е насочена към обучението по спорт за подобряване на физическото развитие и здравословното състояние на студентите. Паралелно с това преподавателите по спорт в Университета подготвят студентите за участие в различни спортни прояви, където представителните ни университетски отбори достойно защитават името на Алма Матер и се класират на призови места във всички студентски турнири и първенства от различен ранг.

  • Студентите, състезатели по плуване, спортно ориентиране и лека атлетика станаха първи в студентските първенства. Отборът по волейбол-жени се класира на второ място, а мъжете начетвърто. Отборът по джудо-жени завоюваха трето място на държавното отборно първенство, след отборите на ЦСКА и НСА.
  • От 18 до 22 ноември отборите по волейбол (жени) и футбол (мъже и жени) на Софийския университет участваха в деветото издание на силния Международен студентски форум в Милано, Италия (с участието на десетки университети от всички континенти). Първият отбор на СУ по волейбол е на първо място (12 отбора), а вторият стига до четвъртфинал. Футболистите – мъже се класираха на 4 място от 28 отбора, жените на пето място от 15 отбора.
  • За втори път Департаментът по спорт организира международен турнир по плажен волейбол с участието на състезатели от Словакия, Италия, Швейцария и български университети от Варна, Пловдив и София (8 мъжки и 6 женски отбора) през септември във ваканционно селище Лозенец, Бургаско, където отборите на Университета заеха вторите места.
  • Департаментът по спорт подпомага спортната дейност на незрящите студенти (голбал, шах). През лятото на 2009 г. участвахме в европейското първенство по джудо за незрящи, а отборът по голбал завоюва трето място на европейското първенство в Протугалия.
  • Преподавателите по спорт оказват методическа помощ и на хора с интелектуални затруднения, които взеха участие в Зимните олимпийски игри на в САЩ, откъдето българите донесоха множество медали.
  • Освен в практиката преподавателите по спорт търсят възможности за подобряване на качеството на обучение и тренировка и преподавателския потенциал в научен аспект. Защитена бе една научна степен - доктор и зачислен в докторантура на самостоятелна подготовка един преподавател. Проведени конкурси за двама асистенти и един за доцент. Участие в научен проект с общоуниверситетско значение.
  • След дългогодишно прекъсване (повече от 20 г.) бе възстановена традицията и бе организирана първата Международна научна конференция на тема „Оптимизация и иновации в учебно-тренировъчния процес” с участието на представители от Беларус, Полша и Словакия, както и от университети от Благоевград, Варна, Габрово, Пловдив, Русе и София.
  • Всички спортни прояви през настоящата 2009 г. бяха посветени на честването на 80 години на спорта и спортната дейност в Софийския университет – най-старото висше училище в България, който празник бе с миналия месец, където се срещнаха настоящи и бивши възпитаници на Университета.
  • Традиционно в края на годината и по повод на патронния празник на Софийския университет, Департаментът по спорт награждава най-добрите студенти-спортисти за изминалата 2009 г. На този форум „Спортист на годината” ръководството на Университета и Департаментът по спорт награждават малка част от най-добрите студенти-спортисти, които са завоювали призови места от международни, държавни, студентски и вътрешни университетски състезания и турнири.

Не можем да се похвалим със световни и европейски постижения, но на фона на всеобщата криза и недостатъчната спортна материална база за Софийския университет представянето на университетските отбори през отминаващата 2009 г. е наистина успешно.

Коментари

Влезте за да коментирате.