Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / За пета поредна година шестима български ученици ще се борят за злато в най-голямото световно състезание по ИТ

   

17.05.2018

 

За пета поредна година Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ организира участието на българския национален отбор по ИТ в най-голямото световно ученическо състезание Microsoft Office World Wide Championship 2018 , в което през тази година участват повече от 850 000 младежи и девойки до 21 години от над 135 държави.

 

-1

 

На финалите, които през тази година ще се проведат от 29-ти юли до 1-ри август 2018 година в Орландо, САЩ, България ще бъде представена от шестима ученици, които спечелиха правото си да пътуват за САЩ в конкуренцията на повече от 3 500 ученици от цялата страна.

До финалния кръг в София достигнаха десет ученици. Национален победител в това състезание е Валентин Ялъмов от 12 "А" клас на ПМГ „Св. Климент Охридски“ гр. Силистра с учител г-жа Светла Нейкова.

Останалите участници в отбора, който ще представлява България на световните финали в САЩ, по реда на класиране в националните финали са: Габриела Посталова - второ място в България; Пламена Стоянова – трето място в България; Рая Симеонова – четвърто място в България, Ирен Христова – пето място в България и Ирена Куртева – шесто място в България.

Това е само една от инициативите на Сдружението в рамките на проект „Кариера в ИТ“, реализиран с финансовата подкрепа на Microsoft Bulgaria . Проектът „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“ е насочен към 25 000 ученици в средните училища, които са получили най-добрата външна национална годишна оценка и които са от региони в страната, в които младежката безработица е най-голяма. На тези активни млади хора се предоставят достъп до обучение по ИКТ, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит в областта чрез менторство.

Проектът „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“ е един от 27 гранта на Microsoft YouthSpark за младежки неправителствени организации в 25 страни в Европа през 2018г. и част от световния ангажимент на Microsoft да се създадат възможности за 300 милиона младежи в 100 страни през следващите три години.

FEBA Alumni е сдружение на възпитаниците на Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", основано през 2004 г. от 33 студенти, завършили факултета. Стопанският факултет е водеща институция в страната за обучение и изследвания в областта на икономическите и управленските науки. В рейтинговата система за висшите училища в България за 2011 и до 2014 г. Стопанският факултет заема челните места в направленията "Администрация и управление" и "Икономика".