Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Делегация на Организацията за културно наследство, занаяти и туризъм на Иран се срещна с ректора на Софийския университет

   
Делегация на Организацията за културно наследство, занаяти и туризъм на Иран се срещна с ректора на Софийския университет

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с д-р Можган Есмаили, директор на Института по лингвистика, надписи и текстове, и д-р Хамиде Чобак, директор на Института по археологически изследвания на Организацията за културно наследство, занаяти и туризъм на Иран, които са на посещение в страната ни.

На срещата присъстваха и деканът на Историческия факултет на СУ доц. Тодор Попнеделев и доц. д-р Иво Панов – ръководител на специалността „Иранистика“ във Факултета по класически и нови филологии.

1-b

По време на разговора бяха обсъдени конкретни области на сътрудничество между Софийския университет и Организацията за културно наследство, занаяти и туризъм на Иран, които да направят подготвяното споразумение между двете страни работещо и изпълнено със съдържание. Осъществяване на общи изследвания в областта на археологията, историята, туризма, лингвистиката и историческата антропология, представяне на дейността на Организацията с изложба в СУ, обмен на студенти и изучаване на български език в Иран бяха част от обсъдените конкретни стъпки.

2-b

В началото на следващата година предстои представяне на превода на фарси, дело на преподаватели в СУ, на „История славянобългарска“.

4-b