Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Започна учебната година за чуждестранните студенти

   
Започна учебната година за чуждестранните студенти

30 чуждестранни студенти от Гърция, Израел, Армения, Турция, Република Корея, Кипър, Монголия и Молдова започват днес своето едногодишно начално обучение по български език.

Учебната година за чуждестранните студенти беше открита от доц. Радка Влахова, ръководител на катедра „Български език като чужд“ във Факултета по славянски филологии. От името на катедрата тя ги приветства с „Добре дошли“ в Софийския университет - най-старият и най-престижен български университет с международно признание.

Доц. Влахова припомни думите на Ернест Ренан, казани през 1882 г, че езикът приканва хората да се обединяват, но не ги принуждава да го правят, както и че нищо не би било по-лошо за ума и по-пагубно за цивилизацията от затварянето само в една специфична култура. Тя пожела на всички успешно завършване на едногодишния курс по български език, след който студентите могат да кандидатстват в желаните от тях специалности.

2

От името на ректорското ръководство на Софийския университет заместник-ректорът по учебната дейност доц. Милена Стефанова поздрави чуждестранните студенти за смелостта да изберат да изучават български език, който не е от най-лесните. „Убедена съм във вашия успех и ви пожелавам да бъдете здрави, да бъдете много любопитни и всичко това, което ще научите в България, да го носите в сърцето си през целия си живот, където и да бъдете“.

3

Тя изрази надеждата си, че с упоритост, ръководена и мъдро напътствана от преподавателите по български език, в рамките на една година ще могат да говорят на български. „Колкото по-бързо навлезете в езика, толкова по-лесно ще бъде общуването ви с вашите колеги от други държави, с българските си колеги, които са изключително интелигенти, добронамерени и много забавни“, каза доц. Стефанова.

1 240 са чуждестранните студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Те се обучават в повече от 65 специалности.

1