Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Девета международна научна конференция „Драгоманови четения“

   
 Девета международна научна конференция „Драгоманови четения“

В Заседателна зала 2 на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе международната научна конференция „Драгоманови четения“, която се организира ежегодно от Софийския университет, посолството на Украйна в България и Фондация „Мати Украйна“.

Тази година събитието е посветено на 200-годишнината от рождението на украинския поет и художник Тарас Григорович Шевченко. На конференцията присъстваха посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи, ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев, представители на академичната общност.

Конференцията се организира в чест на Михайло Драгоманов (1841-1895), който е представител на украинските либерални и демократични среди в културата, науката и обществената мисъл през втората половина на XIX в. Михайло Драгоманов е известен историк, философ, езиковед, славянски фолклорист, публицист и общественик. В България той е по-известен като професор в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и като основоположник и ръководител на Катедра по обща история в Историко-филологическия факултет. Михайло Драгоманов е свързан със съдбата на Софийския университет от самото му основаване. До последния си ден той всеотдайно работи в българската образователна и научна сфера и участва в културния живот на България. Неговото име е водещо в списъка на известните учени, които са спомогнали СУ "Св. Климент Охридски" да се формира и да израсне като европейски университет.

1

Посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи

Тазгодишната конференция е посветена и на друга значима за украинците годишнина - 200-годишнината от рождението на украинския писател, художник и мислител Тарас Шевченко. Тарас Шевченко заема специално място в научните студии на професор M. Драгоманов.

Конференцията бе открита от ректора на Софийския университет проф. дин Иван Илчев. Той изрази задоволството си от възможността да приветства присъстващите на поредните драгомановски четения. Фактът, че вече за девети път се провежда такава конференция е свидетелство за връзките между двата народа. „Надявам се, че догодина, когато ще се чества двоен юбилей – 10-годишнината на четенията и 120-годишнината от смъртта на Драгоманов, ние ще съумеем да ги отбележим по подобаващ начин“, каза проф. Илчев. Ректорът пожела успех на конференцията и допълни, че връзките между Софийския университет и украински университети се разширяват и задълбочават и добави, че след месец гост на Алма матер ще бъде ректорът на университета, носещ името на Драгоманов в Киев, който ще изнесе публична лекция и ще сключи допълнителни междууниверситетски споразумения.

Посланикът на Украйна в България Микола Балтажи благодари най-искрено на организаторите на тази конференция, която се е превърнала в традиция и възможност да говорим за двама велики украинци.

2

Доц.д-р Бойко Пенчев

Доц.д-р Бойко Пенчев, заместник-декан на Факултета по славянски филологии, поздрави участниците в конференцията от името на деканското ръководство с „Добре дошли“ и пожела ползотворна работа.„В един толкова труден за Украйна момент, труден и за приятелите на Украйна в България, аз се радвам, че ние имаме възможност чрез тази конференция да покажем колко трайна, колко дълга история имат културните връзки между украинския и българския народ и как науката, филологията е била един от първите пътища , по които се е осъществило това общуване. И Драгоманов, и Шевченко преди това идват да ни напомнят, че и Украйна, и България принадлежат на едно единно, бих го нарекъл европейско културно пространство, и това е така от поне 150 години.“ – добави още той.