Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Президентът Росен Плевнелиев откри Лаборатория за лазерна физика в Софийския университет

   
Президентът Росен Плевнелиев откри Лаборатория за лазерна физика в Софийския университет

Доц. Иван Бъчваров

С тържествена церемония във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” днес бе открита Лаборатория за лазерна физика. На събитието присъстваха президентът на Република България Росен Плевнелиев, ректорът на СУ проф. Иван Илчев, проф. Александър Драйшу - декан на Физическия факултет, доц. Иван Бъчваров – ръководител на лабораторията, г-н Ивайло Пенчев – основен дарител на лабораторията, Петър Митев – изпълнителен директор на „Хаос груп”, Светлин Наков от Software University, Елена Маринова – изпълнителен директор на “Musala Soft” и др.

Изследователските помещения на лабораторията са пригодени за научна дейност благодарение на целево дарение от три български компании – „Уолтопия“ ООД, „Екстрапарк“ ООД и „Синтезия“ ООД. Дарението е в размер на 110 хил. лв. и се усвоява от изследователската група по нелинейна оптика и твърдотелни лазери, ръководена от доц. д-р Иван Бъчваров. Стойността на техниката в лабораторията е 2 млн. лв.

1

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев заяви, че Физическият факултет е на първо място в рейтинговата система на университетите в България по професионално направление физика с 69 точки, както и че осигурителният доход на завършващите този факултет и ползваемостта на научния продукт от работодателите са много високи. „Физическият факултет е един от трите факултета в Софийския университет, които се борят за званието най-добър факултет по качество на научните изследвания”, каза още ректорът. Проф. Илчев пожела успех на изследователите във факултета и изрази надеждата си, че ще има много повече отзивчиви дарители от бизнеса, тъй като държавното финансиране е крайно недостатъчно.

Доц. Бъчваров изрази радостта си, че президентът Росен Плевнелиев присъства на откриването на лабораторията: „Тази съпричастност е към едно голямо дело, което винаги е обединявало българите в историческия им път. Делото и признанието пред наука, знание и култура”. Той отбеляза, че дарителството е част от същността на българина и посочи като пример братята Евлоги и Христо Георгиеви.

2

В своето изказване доц. Бъчваров даде отговор на въпроса какво всъщност е физиката: „Физиката е едно бракосъчетание между природа и математика, и независимо дали сме журналисти или историци, ние живеем в едно технократно общество, което има нужда от култура”.

Със своята презентация доц. Бъчваров представи основните изследвания и резултати на своя екип и разказа за същността и приложенията на лазерите. Той отбеляза, че лабораторията се фокусира преди всичко върху медицинското приложение на лазерите.

Доц. Бъчваров обясни, че основната идея на екипа му е да направи революция в медицината със специално устройство – лазер, който може да се пренастройва на трептенето на водните молекули, на трептенето на белтъчните молекули, на трептенето на липидните молекули. Той разказа още, че идеята за лазерната система се ражда от програма от времето на президента на САЩ Роналд Рейгън. Тогава е изградена специална 4-етажна сграда, струваща около половин милиард долара, в която американските учени разработват лазери на базата на свободни електрони в инфрачервената област. „На нас ни хрумна идеята, че можем да създадем това устройство, което да се сложи в една стая на една маса, а тази маса – да я сложим в една операционна зала“.

3

Другото приложение на тези инструменти е създаването на нови материали, които са ключови в развитието на човечеството, отбеляза доц. Бъчваров.

Президентът Росен Плевнелиев заяви пред присъстващите гости и журналисти: „Ще помоля всички да обърнем внимание на няколко неща и благодаря на медиите, че са днес заедно с нас. Първо, обърнете внимание, че това е едно мазе, обикновено такива, каквито са хиляди софийски мазета. Доскоро достатъчно мухлясало и достатъчно разрушено. Обърнете внимание какво се случи с това мазе в продължение на няколко месеца, благодарение на просветеността и благодарение на донорството на едни достойни българи. Обърнете внимание, че в това мазе има много ентусиазъм, а това трябва да ни говори, че може би мазето с ентусиазъм е равно на това, което в Силициевата долина наричат гаражи, защото там някъде в гаражите са родени и Apple, и Google, и Hulett Packard, а прословутият гараж на HP си е още там като иконата на Силициевата долина и не като символ на гараж, а като символ на ентусиазъм, като символ на просветеност и на това, че и в едно мазе можем да правим наука на световно ниво и това, че с малкото може да се постига много“.

6

Росен Плевнелиев заяви още, че презентацията на доц. Бъчваров показва ясно, че световни университети на най-високо ниво – от Япония, Германия и САЩ, работят заедно с екипа на доц. Бъчваров. Според него именно това показва, че нещо много важно се случва и развива в България. „Вие ще си дадете сметка може би колко много сме пропуснали, когато в последните двадесет и толкова години пропуснахме да разберем, че всичко започва и свършва от просветеността на един народ, всичко започва и свършва от това да даде шанс на тези, които наистина работят на световно ниво, да бъдат видени, да бъдат чути, да бъдат подкрепени“, добави още президентът.

Той отбеляза, че държавата започва да се замисля, да пренастройва механизмите и да финансира първите иновационни екосистеми. Президентът изрази надежда това да е резултат от осъзнаването, че е крайно време да се върнем към това, което България има в изобилие – талант и желание.

61

Росен Плевнелиев припомни, че в последните две години, дебатирайки по програмата за развитие „България 2020“, са посочени кои са трите индустрии на бъдещето. Като най-голяма от тях президентът посочи индустрията, свързана с човешкото здраве, следвана от земеделието, производството на храни, и на трето място информационните и комуникационни технологии.

България може, България знае. Пожелавам си да не изпуснем този път този голям шанс, който ни дава третата индустриална революция, която идва, новите материали, за които говорим тук и преди всичко, разбира се, тези невероятни български учени и тези български институции като Софийския университет, които с малкото правят много“.

Росен Плевнелиев посочи още, че е останал впечатлен от статистика, с която се е запознал при среща с ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев. „В статистиката от 22 хил. водещи университети в света Софийският университет е на 671-во място. Още по-интересно е, ако погледнем кой е на 670-о, а кой е на 672-ро, трето, четвърто място. В тази група са само американски университети. Ако погледнем техните бюджети и ги сравним с бюджета на Софийския университет, ще си дадем сметка, че Софийският университет с десетки пъти по-малко пари постига същото, което те постигат с много повече пари. Това е невероятна ефективност, за което аз им благодаря“.

7

Президентът завърши приветственото си слово с благодарност към дарителите: „Могат ли българите, може ли всеки един от нас да работи така, че да създадем общество и държава, в която да вземем доброто от всеки и да го мултиплицираме? Може ли в България 1+1 да е повече от 2, защото тук 1+1 е повече от 10. Това е ефектът. Благодаря ви от все сърце! Вашата история трябва да се разкаже не само на много българи, но и на много хора в Европа, защото вие тук водите в национален, европейски и световен мащаб“.

След тържественото откриване държавният глава се срещна с деканското ръководство на Физическия факултет и обсъди актуални въпроси и проблеми, свързани с подготовката на младите учени и с научните изследвания.