Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В Университетската библиотека бе открита изложбата „Герман Ратнер. Руският екслибрис в библиотеките по света”

   
В Университетската библиотека бе открита изложбата „Герман Ратнер. Руският екслибрис в библиотеките по света”

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” е домакин на изложбата „Герман Ратнер. Руският екслибрис в библиотеките по света”, организирана от Библиотеката за чуждестранна литература в Москва.

Събитието бе открито от д-р Анна Ангелова, директор на Университетската библиотека, която заяви, че Университетската библиотека повече от половин век поддържа отношения с Библиотеката за чуждестранна литература в Москва. „За първи път хоризонтът на нашето сътрудничество се разширява и освен традиционния обмен на книги между двете библиотеки навлизаме в една нова сфера на културно общуване, показвайки една от техните водещи изложби», каза още д-р Ангелова.

DSC_0025_600x400

Сред гостите, присъстващи на изложбата бяха Роберт Шестаков, първи секретар в руското посолство, Буряна Ангелакова, директор на Българския културен институт, Анжел Вагенщайн, представители на Библиотеката за чуждестранна литература в Москва и др.

Екслибрисът - изкуството на книжния знак, е именен печат, обозначаващ nринадлежността на дадена книга към определена колекция. По правило в съвременния екслибрис се отразява вкуса и nрофесията на собственика, както и съставът на неговата библиотека. Според техниката на изпълнение това може да бъде гравюра върху дърво, метал или линолеум.

DSC_0017_600x400

Зародило се през средните векове и преминало дълъг nът на развитие, изкуството на екслибриса преживява особен nодем в началото на двадесетото столетие. Един от най-големите майстори на руския екслибрис от втората половина на ХХ век е Герман Лвович Ратнер (1933-1996). Той е роден в Москва, през 1957 г. завършва Московския архитектурен институт, от 1962 г. е член на Съюза на художниците, работи в сферата на сценографията, живописта, акварела, графиката и особено - екслибриса. Негови творби са представени както в частни колекции и rалерии в Мексико, Чехия, Словакия, Полша, Унrария, Финландия и други страни, така и в много държавни музеи на Русия, в това число и в Третякоеска rалерия.

DSC_0040_600x400

В експозицията са представени книжни знаци, създадени от Герман Ратнер за руски и чуждестранни лични библиотеки, сред собствениците на които има много световни знаменитости. Отделна част е посветена на български колекционери. Изложбата е съставена от дигитални копия на авторови отпечатъци, съхраняващи се в Библиотеката за чуждестранна литература в Москва, които са дарение за Университетската библиотека „Св. Климент Охридски”.

Изложбата може да бъде разгледана във фоайето на Университетската библиотека до 7 април 2014 г.