Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / KARIERI.bg: Ако искате да успеете в кариерата си, намерете си ментор (среща в Стопанския факултет с Ивайло Симов и Дилян Димитров, основатели на фонда Eleven)

   

21.01.2013

 

Кариерен клуб: Финанси

Ако искате да успеете в кариерата си, намерете си ментор

 

Ана Начева

 

18 Яну 2013, 14:00


1

 

Фотограф: Цветелина Белутова


Ивайло Симов и Дилян Димитров са основатели на Eleven, фондът за финансиране на стартиращи компании.

Преди Eleven Ивайло e директор на Global Finance за България. Има над 15 години опит в областта на инвестициите чрез дялово участие и сделки за над 100 милиона евро зад гърба си. Участвал е в борда на директорите на редица компании от различни сектори, включително ИКТ, услуги, бързооборотни стоки и ритейл. Ивайло има магистратура по стратегическо управление от Софийския университет.

В последните 7 години Дилян е работил във фонда за дялови инвестиции Bedminster Capital Management, като през последните 3 години е регионален мениджър за България. Преди това той е бил част от екипа на ING Bank, а също и на компания SEAF. Дилян е завършил стопанско управление в Софийския университет през 1998 г.

Ивайло и Дилян разказаха за кариерното си развитие на неформална среща на професионалисти и студенти на тема "Кои са уменията, необходими за професионален успех? И какво означава да работиш във фонд за финансиране на стартиращи компании?", организирана от Сдружението на възпитаниците на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и "Кариерен клуб: Финанси". Публикуваме част от лекцията им онлайн.

 

Предимства и предизвикателства

Ивайло: Дяловото инвестиране е едно от най-интересните неща, които може да се работят в сферата на финансите. Срещате се с много компании и интересни хора и можете да инвестирате в различни отрасли. Имате много по-широк поглед и можете да разберете проблемите на всяка една компания, в която сте инвестирали, по много по-всеобхватен начин, отколкото една банка, например, би могла.

От друга страна, секторът е доста специфичен и възможностите да се вклините в него са много малко. Освен Eleven и още един фонд, в България почти няма такива фондове. И двамата с Дилян имахме късмет, че сравнително рано започнахме да работим в компания, която се занимава с такъв тип инвестиции. Впоследствие, когато сме имали възможност за растеж в кариерата си, сме били едни от малкото хора с такъв опит и ни е било лесно да изпъкнем.

2

 

На снимката: Дилян Димитров.

 

Фотограф: Цветелина Белутова

 

Образование....

Дилян: Не омаловажавам наученото в университета, но поради спецификата на работа висшето образование е само база, върху която трябва да надграждате.

Няма много материал за това, което правим и е важно да сте готови да учите в хода на работата. Например, опитах се да завърша програмата CFA (Chartered Financial Analyst) и се оказа, че много малка част от материалите се отнасяха за дяловите инвестиции.

...и работа

Дилян: От една страна, конкуренцията на пазара на труда е огромна. Затова опитайте се да направите допълнително усилие. Каквото и да правите, извървете малко по-дълъг път от останалите, за да се отличите.

В същото време за работодателите е трудно да намерят хора, мотивирани да работят добре. Това се отнася дори и за стандартни позиции като счетоводител, например. Ето защо мисля, че ако сте добри в това, което правите, няма да имате проблеми да си намерите работа.

Ивайло: Не мрънкайте и действайте, по-добре е да работите за малко пари и да трупате опит, отколкото да не работите. Няма значение дали сте на студентска бригада или продавате картофки в заведение за бързо хранене, важното е, че си създавате трудови навици.

Кариерно развитие

Ивайло: Ако искате да успеете в кариерата си, намерете си ментор, човек, с когото можете да споделите идеите си и той да ви даде съвет, независимо дали става дума за стъпка напред в кариерното развитие или за идея за собствен бизнес.

И не бягайте от препоръките. Ако успеете да стигнете до среща с някоя компания-работодател през референции, това е много положително за вас. Ние много вярваме на хората, с които работим и ако при нас дойде човек или проект, препоръчан от някого от професионалната ни мрежа, гледаме много по-благосклонно на него.

3

 

На снимката: Ивайло Симов.

 

Фотограф: Цветелина Белутова

 

Корпорация или собствен бизнес

Ивайло: В днешно време е заблуда да мислите, че ако влезете в корпоративния свят, имате сигурна кариера. Включително големите финансови компании съкращават хора, банките се сливат, и там е много трудно в момента. Затова оглеждайте се за сектори, които растат, селско стопанство и ИТ, например. Възможно е работата в малка копания или собственият бизнес да ви дадат доста повече сигурност и удовлетворение.

За бъдещите предприемачи

Дилян: Има европейско и американско разбиране за това какво е предприемачество. Европейските предприемачи продължават да смятат, че им се полагат 20 дена годишен платен отпуск и отказват да работят на националните празници. Според мен разбирането за предприемачество в Европа и особено в нашата част е закърняло и конкуренцията ни е много слаба.

Американските предприемачи работят без никаква почивка първите пет години, за да могат след това да продадат компанията си и никога повече да не мислят дали имат пари или не. Чувал съм истории на много успели хора, които са яли филии с кетчуп и горчица, работили са като луди и са пренебрегвали личния си живот, за да развият бизнеса си. Тъй че, ако искате да се занимавате с предприемачество, трябва да сте готови, че поне в началото е изключително трудно и тежко.

Също така е много важно да намерите правилния екип. С хора, които познавате отпреди се работи по много по-различен начин. Може да сте имали общ проект в университета или просто да сте излизали заедно в свободното си време, важното е, че имате обща история.

Препоръката ми към екипите на малките стартиращи компании е всеки да може да прави всичко или почти всичко. Ако сте част от такъв екип, не си слагайте табелки, не казвайте "Аз се занимавам само с финанси" или "Разбирам само от маркетинг". От една страна идеи често могат да дойдат от човек, който не е специалист в дадена област. А от друга - много е важно хората да за взаимозаменяеми.

Изглежда, че всяка начинаеща компания е хаотична и с времето се подрежда. Заемете се с организиране на процесите, когато хаотичността започне да пречи на функционирането ви. Ако сте 8 човека, строгата структура по-скоро ще забави развитието ви, отколкото да ви помогне.

4

 

Фотограф: Цветелина Белутова

 

Eleven накратко

Дилян: Инвестираме 25 хил. евро в компании за тяхната най-ранна фаза на развитие. Срещу инвестицията си получаваме 8% дялово участие. Тези пари са за заплати и целта е предприемачите да могат да се фокусират изцяло върху работата си в рамките на 6-8 месеца. По време на този период помагаме на компаниите да разработят идеите си като ги обучаваме и ги срещаме с ментори. След първите 3 до 6 месеца представяме разработените "бета версии" пред инвеститори от Европа и САЩ като и самите ние можем да инвестираме допълнително до 200 хил. евро в проектите с най-добър потенциал.

Целта ни е компаниите да развият успешен и устойчив бизнес, така че, когато решим да продадем дяловете си, да спечелим от това, че тяхната стойност многократно се е увеличила. Това е алтернативен тип финансиране, самият модел на т.нар. "акселератор на идеи" съществува от 2006 г. в САЩ и все още се водят спорове дали е успешен или не.

 

Източник: Karieri.bg