Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Катедра „Икономика“ на Стопанския факултет беше отличена със Сертификат за заслуги от Световната митническа организация

   

07.02.2024

 

Най-старата икономическа катедра в България – катедра „Икономика“ на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, получи поредно признание. Това стана с награждаването на катедрата със Сертификат за заслуги на Световната митническа организация. Събитието се състоя на 29 януари 2024 г. по повод Международния ден на митниците в Централното митническо управление, гр. София.

Picture1

„Вярвам, че сътрудничеството между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Агенция „Митници“ ще продължи и в бъдеще“, заяви доц. д-р Цветан Мадански – ръководител на магистърска програма „Митнически и данъчен контрол“. Той получи грамота от директора на Агенция „Митници“ г-н Павел Тонев, който подчерта важността на партньорството между двете институции като подкрепа и коректив в работата на митниците.

„Светът, в който работим днес, е значително по-различен от този от преди десет години. Изправени сме пред нови предизвикателства, включително, но не само, технологични революции, екологични и здравни кризи, както и сложни геополитически промени. Тези предизвикателства изискват не само отговор, но и проактивен подход от страна на митническите администрации в целия свят“, се казва в поздравлението по повод празника на Иън Сондърс – новоизбраният генерален директор на Световната митническа администрация. Той допълва, че темата може да се разглежда като пътна карта, която предизвиква митниците да мислят отвъд традиционния си обхват и да прегърнат новите възможности. „По този начин можем да гарантираме, че митническите администрации ще останат в челните редици за улесняването на световната търговия и за сигурност в тези бързо променящи се времена“, посочва Сондерс.

Picture2

На специалната церемония бяха отличени още пет български организации от публичния и частния сектор. Всички те получиха сертификати на Световната митническа организация за заслуги под мотото „Митници, мобилизиращи своите традиционни и нови партньори около ясни цели“.

Стопанският факултет продължава сътрудничеството си с митническите служби с цел подготовка на квалифицирани кадри, обмяна на опит и знания в рамките на бакалавърските и магистърските си програми.