Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Стопанският факултет и сп. „Ютилитис“ проведоха успешно Трета зимна школа „Енергетика и Климат“

   

13.03.2023

 

Успешно приключи Третатата зимна школа „Енергетика и Климат“, организирана съвместно от Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и списание „Ютилитис“, на 9 и 10 март 2023 г. Школата се проведе присъствено в Стопанския факултет, като в нея взеха участие близо 30 студенти, докторанти и млади специалисти от енергийни компании.

В откриването на тазгодишната школа участваха доц. д-р Атанас Георгиев – декан на Стопанския факултет и ръководител на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“, Милена Виденова – изпълнителен директор на „Акспо България“, и Марина Денчева, ръководител „Човешки ресурси“ на „Акспо България“.

3rd-winter-school-energy-climate-2023

Лектори в тазгодишното издание бяха:

  • доц. д-р Атанас Георгиев;
  • Антони Желязков – ръководител отдел Пазарни операции, Българска независима енергийна борса ЕАД
  • д-р Борислав Боев – АЕЦ Козлодуй – Нови мощности ЕАД;·
  • Боян Рашев – управляващ партньор, denkstatt България; консултант на Договорен фонд „Експат Природни ресурси“;
  • д-р инж. Ивайло Найденов – преподавател по „Енергийни ресурси и технологии“, Стопански факултет, СУ
  • Калоян Стайков – главен икономист, Институт за енергиен мениджмънт
  • Кристина Лазарова – съосновател на Brown to Green;·
  • гл.ас. д-р Мария Трифонова, Координатор на маг.програма „Енергийни пазари и услуги“, Стопански факултет, СУ;
  • Мартин Бояджиев – търговски директор на AES Bulgaria
  • Мирослав Ризов – Системен Архитект – Автоматизация в централи и подстанции в Шнайдер Електрик;
  • д-р Павел Шейтанов – Corporate Trader, Vertis;
  • Ралица Руменова – Driving innovation & implementation @ Entra Energy
  • Франсоа Деберг – директор на Veolia за България и Гърция.

Събитието беше подкрепено от спонсорите „Акспо България“, „Веолия България“, „ЕлБонус“, „ТоталЕнерджис“ и „Шнайдер Електрик България“, както и от партньорите – AES България, Българска независима енергийна борса и Асоциация за производство, съхранение и търговия с електроенергия, които подсигуриха безплатното участие на всички желаещи да се включат.

Приемът за магистърските програми на Стопанския факултет започва през юли 2023 г. и продължава до средата на септември. Факултетът ще приеме за 19-и път студенти в магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ (ЕПУ), която се предлага само в задочна форма на обучение и е с продължителност от 2 семестъра както за икономисти, така и за неикономисти. До момента магистърската програма има над 400 дипломанти, реализирани в енергийните и ютилити отраслите. В програмата лектори са изявени секторни експерти и опитни мениджъри, а поканени за участие гост-лектори са от водещи европейски енергийни центрове и ютилити компании, които да споделят със студентите теоретични и практически занятия. Проведени са и редица съвместни инициативи с водещи компании и институции като Европейската инвестиционна банка, ad hoc курсове на френската енергийна компания TOTAL Energies, следдипломни квалификации със списание „Ютилитис“ и др.

Повече информация можете да откриете тук.