Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / Открита тренировка: Play The Rights Game In Sport And In Life (SPORT & RESPECT vs. HATRED & RACISM)

   
Открита тренировка: Play The Rights Game In Sport And In Life (SPORT & RESPECT vs. HATRED & RACISM)

На 4.11.2022 г. на терените на комплекс „Бонсист“ в Студентски град се проведе открита тренировка под надслов: Play The Rights Game In Sport And In Life (SPORT & RESPECT vs. HATRED & RACISM). Организатор на събитието беше Сдружение „Аматьорски спортни лиги“ (Game Masters) в партньорство с Геолого-географски факултет и Департамента по спорт на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Събитието е част от проекта RIGHTS и цели да популяризира образователните ресурси, които бяха създадени от експертите на Game Masters по време на двугодишното изпълнение на проекта. Участниците се запознаха с Ръководството за разработване на план за действие срещу речта на омразата и дискриминацията (Action planning guide) и Етичния кодекс за толерантност и уважение в спорта (Ethical code of conduct) чрез игри, базирани на методологията „учене чрез преживяване“. Двата документа, разработени от екипа на Аматьорски спортни лиги (Game Masters), бяха раздадени на участниците в събитието.

По време на двустранни отборни игри участниците преживяха, възприеха, анализираха и приложиха на практика част от основните послания на проекта RIGHTS. Като основни задачи на събитието може да се откроят осъзнаването и трансформацията на поведението на младите хора, както и създаването на модели за поведение на спортния терен. Чрез демонстрационни дейности и игри, участниците успяха да обогатят знанията си, свързани с расизма, насилието и речта на омразата в спорта. В основата на всички упражнения стоеше акцентът върху равнопоставеността, равенството и ролята на човешките права, като „правила на играта“ на глобалния „геополитически терен“. Сравнението бе дадено, за да илюстрира, че добрите правила (например правата на човека) са създадени, за да гарантират, че „играта“ е честна, ограничавайки употребата на власт и сила от страна на едни играчи спрямо други.

По време на дискусионната част от събитието, организаторите гл. ас. д-р Калоян Цветков, гл. ас. д-р Ивайло Стаменков, гл. ас. д-р Христо Доков и ас. Кирил Николов (ГГФ) акцентираха върху ценностите, на които ни учи спортът и на възможностите за противодействие на некоректното и нечестно поведение по време на различни спортни събития.

На събитието присъстваха журналисти, треньори, спортисти, спортни мениджъри, членове на НПО сектора, доброволци от програмата Еразъм+. Най-активните участници в дейностите получиха като подаръци спортни фланелки, чаши и мотивационни книги на спортна тематика.

Екипът по проекта благодари на декана на Геолого-географския факултет проф. Климент Найденов, на проф. Георги Игнатов и гл. ас. д-р Николай Стайков от катедра „Спортни игри и планински спортове“ на Департамента по спорт за съдействието и методическите насоки, които дадоха преди и по време на откритата тренировка. В допълнение изказваме благодарност и на колегите от радио Брайл ФМ, които спомогнаха за медийното отразяване както на тренировката, така и на проведената по-рано през седмицата кръгла маса на тема „Речта на омразата в спорта“.

Интервю с гл. ас. д-р Калоян Цветков (Комуникационен мениджър на проекта) може да чуете в YouTube канала на предаването Феърплей от 1.11.2022 г.

Повече за проекта и участниците в него може да намерите на сайта: https://rights.usmacaselle.org/about-us/

Всички образователни ресурси и официални документи са налични тук: https://rights.usmacaselle.org/resources/

Проектът RIGHTS е финансиран със средства по програмата Еразъм+ (№ 622308-EPP-1-2020-1-IT-SPO-SCP) и се изпълнява в партньорство с още шест организации от Италия (USMA и Universita Ca Foscari Venezia), Португалия (Rosto Solidário), Турция (Hacettepe Universitesi), Сърбия (Udruzenje Navijaca Gentlemen) и Гърция (Kyttaro Enallaktikon Anazitiseon Neaon Kean).

Открита тренировка - Play The Rights Game In Sport And In Life (SPORT & RESPECT vs. HATRED & RACISM) - footer