Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Инициативи с бизнеса / Доц. д-р Боряна Богданова: Да учиш бързо и да се адаптираш са най-важните умения на трудовия пазар

   

19.10.2022

 

Доц. д-р Боряна Богданова, зам.-декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и ръководител на Кариерния център на Факултета, участва в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria на 18 октомври. Доц. Богданова коментира темата за трудовия пазар, адаптацията на студентите след завършване и бързото учене и придобиване на умения.

„Един студент, който тепърва стъпва в университета, дори не си дава сметка колко много неща може да работи, след като завърши. Нашата цел е да запознаем студентите с различните кариерни пътеки, предимствата и предизвикателствата, с това какви умения са им необходими. Дните на кариерно ориентиране в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ са насочени към първокурсниците ни, които след завършване могат да работят различни неща – да се реализират в банковия сектор, в сектора с консултантски услуги, както и във финтех индустрията, анализ на големи данни, изкуствен интелект, тоест многообразието е голямо и те трябва да са наясно какво желаят да работят“, каза доц. д-р Боряна Богданова.

image_4b74fe0a-6efe-47b8-8862-fea99379086f20221019_083547(1)

Тя бе категорична, казвайки, че професионалният ѝ опит ѝ е показал, че всеки студент има поне един уникален талант и целта на Кариерния център е да помогне за неговото намиране и отключване, тъй като именно това може да направи реализацията на младите хора успешна. Дните на кариерното ориентиране в Стопанския факултет предвиждат провеждането на интерактивна лекция за подготовката на документи за кандидатстване на работа, позициониране в социалните мрежи и поведението по време на интервю.

„Най-важното умение, което изискват работодателите на съвременния пазар на труда, е да учиш бързо и да се адаптираш. Знанията не са константа, ние се учим през целия живот. Важно е да сме жадни за знания“, подчерта зам.-деканът на Стопанския факултет. Във Факултета към момента има подписани над 160 двустранни споразумения с водещи национални и международни компании, както и със стартиращи предприятия и изследователски центрове. „Идеята ни е да предложим максимално многообразие от партниращи организации, така че всеки студент да има възможност да се докосне до различни бизнеси и да избере това, което го вдъхновява“, добави още доц. Богданова.

„Редица наши бизнес партньори учредиха стипендии за изявени студенти, включително стипендии със социален елемент и това дава възможност на всеки млад талант да се запише да учи. Бизнесът подкрепя и по други начини освен чрез директни средства развитието на студентите. Не малка част от работодателите участват с менторство в часовете, предоставят и реални практически казуси за работа, което дава възможност на студентите да се докоснат до работата, която един ден биха вършили“, сподели още тя.

Цялото интервю на доц. д-р Боряна Богданова можете да чуете тук.