Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Инициативи с бизнеса / Студенти от Стопанския факултет участваха в EIB Summer School 2022

   

15.07.2022

 

Четирима магистри от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ участваха в тазгодишното лятно училище на Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и ЕИБ заедно със 70 студенти от 17 други водещи университета в Европа. В Лятното училище на ЕИБ участваха Юлия Георгиева и Красимира Тачева от магистърска програма „Енергийни пазари и услуги“, Нино Аврейски (от МП „Икономика и финанси“) и Жана Христова (от MBA програмата на английски език „Strategic Management“). Деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев присъства на закриването на лятната школа заедно с академични координатори от другите участващи университети.

EIB2

По време на своите две седмици в Люксембург в централата на банката студентите научиха за мисията и дейностите на климатичната банка на ЕС чрез лекции и семинари, водени от служители на групата на ЕИБ. Президентът на ЕИБ Вернер Хойер приветства студентите и им каза: „Имам чувството, че можем да научим толкова много от вас, колкото вие ще научите от нас“.

Това беше първото лятно училище на ЕИБ, което се провежда в Люксембург след две години прекъсвания поради пандемията и към него се присъединиха участници от шест нови университета: Пражкия университет по икономика и бизнес, Стокхолмското училище по икономика, Университета на Букурещ, Университета на Коимбра , Хелзинкски университет и Латвийски университет. Софийският университет е част от програмата още от 2020 г., когато EIB Institute инициира и годишни модули от лекции в Стопанския факултет с участието на водещи експерти и мениджъри на ЕИБ и ЕИФ.

EIB

Другите студенти в школата са магистри от Колежа на Европа – Брюж и Натолин, ESADE Барселона, Лондонското училище по икономика, Sciences Po, TU Dresden, Università Commerciale Luigi Bocconi, Университета на Любляна, Университета на Люксембург, Университета на Виена и VU Amsterdam.

Лятната школа на ЕИБ е програма за завършили студенти, които искат да научат за основните дейности и отговорности на Групата на ЕИБ (Европейска инвестиционна банка, EIB Global, Европейски инвестиционен фонд, Институт на ЕИБ). Организирана от EIB Institute всяка година през юни/юли в Люксембург, школата дава на студентите пълен поглед върху дейностите на банката за развитие на ЕС, което е и водеща финансираща институция в глобален мащаб във връзка с действията в областта на климата, чрез лекции, преподавани от служители на групата на ЕИБ.

Програмата има за цел да насърчи дългосрочни взаимоотношения и да създаде мрежа от хора, които се интересуват от бъдещето на Европа и извън нея.

Лятното училище на EIB през 2022 г. беше и поводът да се организира първият уикенд на възпитаниците на лятното училище на EIB, по време на който участниците от предишното лятно училище на EIB се срещнаха с групата от 2022 г. От първото си издание през 2018 г. 238 студенти от 18 университета от цяла Европа са участвали в лятното училище на ЕИБ. Програмата има за цел да създаде общност от посланици на мисията на Групата на ЕИБ сред тези бъдещи потенциални заинтересовани страни.