Начало / Новини / Новини и събития / С публична лекция на министъра на външните работи на Нигерия започна поредица от събития, с които катедра „Африканистика“ ще отбележи Деня на Африка

   
С публична лекция на министъра на външните работи на Нигерия започна поредица от събития, с които катедра „Африканистика“ ще отбележи Деня на Африка

В Аулата на Софийския университет министърът на външните работи на Федерална република Нигерия Джофри Ониеама изнесе публична лекция на тема: „Продоволствената сигурност и изхранването в Африка в настоящия глобален контекст“.

Посланикът на Кралство Мароко в България г-жа Закия Ел Мидауи откри срещата и изрази радостта си да види толкова много хора, които присъстват и подкрепят събитието. Тя благодари на всички, които са помогнали за организацията от Министерството на външните работи и Софийския университет.

1

В изказването си посланикът направи кратко въведение относно проблема с глада в Африка и посочи, че темата е важна за всички. По думите й все още много хора страдат от хронично недохранване, което означава, че осъществяването на целта на ООН за постигане на нулев глад остава все още твърде далече. Тя отбеляза, че пандемията, предизвикана от ковид, е засилила проблема и се очаква войната в Украйна също да има негативно влияние в тази посока.

5

Министърът на външните работи на Федерална република Нигерия Джофри Ониеама посочи, че е впечатлен от природата и забележителностите на България, която посещава за първи път. Той изрази радостта си от добрите дипломатически отношения между България и Нигерия. В лекцията си той говори за някои от предизвикателствата пред континента Африка по отношение на глада, военните конфликти на континента, климатичните промени, проекта Великата зелена стена и други.

9

Акцент в лекцията на Джофри Ониеама бе темата и влиянието на ковид пандемията през последните години върху проблемите в Африка, свързани с глада, здравеопазването и образованието, както и мерките които различните страни вземат за справяне с тези предизвикателства.

4

Министър Ониеама изтъкна, че много младежи от Нигерия идват да учат в България и се връщат в родината си с много добри впечатления от нивото на образованието у нас. По думите му образованието е ключ към влиянието във всеки един сектор на живота ни и благодари на правителството и българския народ за подкрепата и доброто отношение.

7

На събитието присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. Васил Маринов, Ахмед ал Мадбух – доайен на дипломатическия корпус у нас и посланик на Държавата Палестина, Янко Йорданов, посланик на България в Нигерия, и Сафия Ахмад Нуху, посланик на Нигерия у нас, посланиците на държавите от Африка, акредитирани в страната ни, преподаватели и студенти.

11

Лекцията на министър Джофри Ониема бе част от отбелязването на Деня на Африка на 25 май. Катедра "Африканистика" организира серия от събития и онлайн семинари, посветени на Африка. Програмата “Дни на Африка” има два акцента - честването на Деня на Африка и социокултурното многообразие на континента, както и отбелязването на 30 годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Южна Африка.

8

На 12 май 2022 г. лекция на тема "Is South Africa walking the talk? A review of the Republic’s UN Security Council 2019-2020 Term" изнесе доцент Сузи Греъм. Тя преподава в катедрата по политика и международни отношения в университета в Йоханесбург и е заместник-декан на Факултета по хуманитарни науки.

16

На 19 май 2022 г. предстои онлайн лекция на Джейниша Пател, която е ръководител на проекта за приобщаваща икономика в Института за правосъдие и помирение в Кейп Таун, Южна Африка. Нейните изследвания се фокусират върху връзката между приобщаващото развитие и мира в африканските общества, а лекцията която ще представи, е на тема “Inclusive development as a pathway to peace: perspectives from African societies”.

6