Начало / Новини / Новини и събития / Започнаха Франкофонските правни дни 2022

   
Започнаха Франкофонските правни дни 2022

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет започнаха Франкофонските правни дни 2022. Двудневното събитие е организирано от Юридическия факултет на Алма матер в сътрудничество с Посолството на Фрeнската република и Френския институт в България. В рамките на инициативата е предвидена международна конференция на тема „Суверенна Европа: предизвикателства, нужди, решения“.

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, посланикът на Френската република у нас г-жа Флоранс Робин, председателят на Народното събрание на Република България Никола Минчев, министърът на правосъдието на Република България Надежда Йорданова, деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев.

1

Проф. Даниел Вълчев приветства присъстващите и посочи, че някои от най-известните български юристи са учили във Франция и през целия си живот са поддържали силна връзка с френските университети. Той подчерта, че България е член на международната организация на франкофонията и има хора и общности, за които френският език и култура са познати, уважавани и обичани. По думите на декана през следващите дни Юридическият факултет на Софийския университет ще се превърне в именно такова средище. Проф. Вълчев изрази радостта си, че за трети път факултетът е домакин на Франкофонските правни дни и имат възможност да водят свободен обмен в рамките на тази конференция с реномирани юристи от френски университети. Темата на конференцията е важна и задава много въпроси, подчерта проф. Вълчев и посочи, че днес отново се връщаме към темата за суверенитета в контекст, който е напълно променен – Обединеното кралство е напуснало ЕС, надига се антиглобализъм в много страни от ЕС и има война – нещо немислимо преди това. Напълно променена социална и политическа ситуация изисква университетите да станат създатели на правила, подчерта проф. Вълчев и допълни, че темата на конференцията позволява да се зададат две групи въпроси.

2

Първата е свързана с въпроса дали все още разбираме суверенитета като постоянна и абсолютна сила, мощ или разглеждаме суверенитета като неделимо понятие; каква е разликата между суверенитета и политическа власт. Втора група въпроси описват идеологическия контекст на темата – можем ли да кажем, че темата определя намерения към създаване на федерация и реалистична ли е тази политика най-вече без да приемаме общ конституционален акт; дали в темата включваме независимостта на всяка друга политическа единица. В заключение проф. Вълчев благодари на посолството на Френската република и Френския институт за съдействието в организирането на събитието. Деканът поздрави и пожела успех на френските и български участници в научния форум, както и доц. Христо Христев, който за трети път е двигател на конференцията.

6

Посланикът на Френската република у нас г-жа Флоранс Робин изтъкна, че за нея е удоволствие да открие събитието по тема, която е много важна – европейското право и бъдещето на Европа. Тя посочи, че френското председателство на ЕС протичат в особен момент, когато Европа за първи път след Втората световна война е изправена пред най-лошите си демони. По думите й трябва да се върнем към това, което е водило основателите на ЕС през 50-те години на миналия век и които са в основите на френското председателство на ЕС в момента – „Подем, сила, принадлежност“.

4

В изказването си тя засегна темата как да направим Европа по-силна и способна да действа в областта на отбраната и сигурността си без да се затваря в себе си. Подемът предполага създаване на нов европейски модел на растеж, който съчетава икономическо развитие и социални предизвикателства – на първо място климатичното развитие и опазването на околната среда, каза г-жа Робин и подчерта, че Европа трябва да поддържа правовата държава и свободата на хората, ако иска да е силна и суверенна.

7

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поздрави гостите и ги приветства с „Добре дошли!“ в Софийския университет. Той изтъкна, че университетът освен важен образователен и научен център е и място на духовност изобщо – култура, дебати, дискусии по различни теми. Ректорът припомни, че преди пандемията в Алма матер са се организирали повече от хиляда събития годишно и всеки ден се провеждаха по няколко. Сега, когато надеждата е, че този период е отминал, университетът отново е домакин на много събития. „Това събитие е особено ценно за нас, защото първо, то се провежда във връзка с френското председателство, което означава, че продължава традицията за Европа да са важни не само политиката и икономиката, но и културата, духовността, науката и образоваността. Или – ще го кажа другояче – общите ценности. Когато преди десет години говорихме за това, че Европа се обединява от ценности, а не от например обща икономическа визия, тогава това изглеждаше като клише. Но в тежък момент като днешния, мисля, че Европа може да е възникнала като икономическа общност, но се поддържа заедно от общите ценности“, каза проф. Герджиков. Той допълни, че събитието е важно и защото имаме дълги връзки с френски университети и от много години различни факултети на Софийския университет имат различни форми на сътрудничество - с двустранни договори, договори, свързани с мобилност по „Еразъм“, дори и съвместни програми. По думите му Юридическият факултет е от тези, които са най-свързани с партньорство с френски университети. Проф. Герджиков заяви още, че юридическите факултети на френски университети си партнират с нашия Юридически факултет и това събитие е поредното от една поредица подобни срещи.

5

В приветствието си ректорът подчерта още, че темата на днешната конференция – темата за бъдещето на Европа е винаги актуална, днес особено. Той благодари на всички за присъствието им на събитието и пожела успешна конференция.

8

Никола Минчев, председател на Народното събрание на Република България, поздрави организаторите на събитието и засегна темата за съзидателните усилия, които трябва да положим, за да се справим с предизвикателствата днес. Той посочи, че през последните две години сме били изправени пред редица трудности като коронавирусна пандемия, инфлация, засегна темата за климатичните и енергийните промени – множество кризи, които сякаш бележат упадъка на европейската интеграция след десетилетия на успехи. По думите му историята на ЕС всъщност е история на преодоляването на икономически и политически проблеми в хода на интеграцията и отговорът на днешните кризи трябва да търсим в солидарността и общия подход при отчитане на нашите различния. Никола Минчев посочи, че всяка епоха ражда своите смели мечтатели, които да противостоят на разрухата в името на мира и благоденствието. “Върху научното познание стъпихме, за да преодолеем пандемията от коронавируса, това показа, че можем да намираме съвместни решения въпреки различията си по отделни въпроси“, посочи Минчев и допълни, че днес опасността е друга, но решението трябва да бъде отново единно. Той изрази увереността си, че академичните дискусии ще дадат отправни точки за възможните решения на съществуващите предизвикателства.

9

Надежда Йорданова, министър на правосъдието на Република България, подчерта, че научната дискусия е един от начините да търсим отново мира. Тя посочи, че тази година България отбелязва 30 години от присъединяването си към Съвета на Европа и Европейската конвенция за правата на човек. В изказването си тя засегна темата за дигитализацията на правосъдието. По думите й, говорейки за ценности и Европа, не можем да отминем темата за върховенството на правото. Затова тези теми, които ще бъдат дискутирани на конференцията, ще бъдат от полза за България. В заключение тя призова преподавателите да положат усилия и да разпалят искрицата в душите умовете на студентите, които да бъдат възпитани в ценностите, а не в историографията на ЕС.

Франкофонските правни дни са инициатива, предприета през 2019 година и насочена към консолидирането на устойчиво сътрудничество между юридическите факултети в България и Франция, с оглед постигането на по-богато образователно и научно-изследователско сътрудничество в материята на правото и укрепване на франкофонското партньорство в юридическите среди.

На международната конференция на тема „Суверенна Европа: предизвикателства, нужди, решения“ преподаватели и изследователи от различни юридически факултети от България и Франция ще се срещнат, за да дискутират какви основни предизвикателства се очертават пред развитието на процеса на европейска интеграция в настоящия момент и какви основни решения за тяхното преодоляване се очертават като необходимост.

Форумът ще протече в четири тематични ателиета: Какво европейското обединение през XXI век?; Европа като пространство; Европа в света; Европа на демокрацията и гражданите.

Франкофонските правни дни и конференцията „Суверенна Европа: предизвикателства, нужди, решения“ са част от комуникационната програма на Френското председателство на Европейския съюз в България.

Програма