Начало / Новини / Новини и събития / Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Софийския университет

   
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Софийския университет

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По време на гостуването си в Алма матер тя се срещна с проф. Мартин Вечев и инж. Борислав Петров от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет и представители на фирмите Dronamics, Endurosat и Payhawk.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е в София по повод представянето на оценката на Европейската комисия относно Националния план за възстановяване и устойчивост на България. По линия на Механизма за възстановяване и устойчивост ще бъде оказана помощ на страната ни да развие изследователски университети, които ще помагат за установяване на силна връзка между науката и бизнеса. Модернизацията на висшите училища ще допринесе за засилване на иновациите и на технологичното развитие на България.

1-1-1

Снимка: Асен Тонев, БТА

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, министър-председателят на Република България Кирил Петков, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, вицепремиерът Асен Василев, вицепремиерът Калина Константинова, министърът на иновациите и развитието Даниел Лорер, Румен Александров постоянен представител на Република България към Европейския съюз.

88

Снимка: Представителство на ЕК в България

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) има амбицията и потенциала да се установи като един от водещите изследователски и образователни центрове в света, предоставяйки за първи път условия на работа, съпоставими с тези в западни университети. INSAIT е създаден в партньорство с два от водещите технологични университета в света - швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL, чрез международно споразумение, ратифицирано от Народното събрание.

77

Снимка: Представителство на ЕК в България

Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, а световноизвестни учени от САЩ, Израел, и Швейцария ръководят и съветват центъра според най-добрите практики. Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zurich, един от водещите учени в света на компютърните науки и изкуствения интелект.

10-10

Dronamics е водещ световен разработчик и оператор на големи товарни дронове. Като бързоразвиваща се технологична компания по пътя към нулевото ниво, фирмата се стреми да промени статуквото в сектора на карго мобилността. Съоснователят на Dronamics Константин Рангелов показа по-малка версия на дрон „Черен лебед“.

4-4

Компанията се стреми да построи голям безпилотен дрон, който може да превозва до 350 кг товар на разстояние до 2500 км с до 50%+ по-ниска цена от всеки съществуващ самолет като същевременно се захранва от чисти и енергийно ефективни технологии.

9-9

EnduroSat предоставя софтуерно дефинирани NanoSats и космически услуги за бизнес, изследователски и научни екипи. Фокусът им е върху развитието на следващо поколение космически търговски услуги и програми за проучване. С годишен ръст от 250%+, тя е една от най-бързо развиващите се космически компании в Европа.

1-1

Джузепе Сисини и Виктория Марклиева от Endurosat представиха пред председателя на Европейската комисия един от своите спътници - тяхната 12U cubesat платформа (най-високопроизводителната платформа на EnduroSat, лесно адаптивна за обработка на сложни мисии за наблюдение на Земята, IoT, научни и изследователски мисии) и два модула.

11-11

Payhawk е финансова платформа, която комбинира управление на разходите, плащанията и управлението на фактури в едно решение и следователно работи като едно гише за финансови екипи. Съоснователят на на Payhawk Христо Борисов демонстрира макет/недействителна метална карта, персонализирана с името на Урсула фон дер Лайен и я подариха на председателя на Европейската комисия.

5-5