Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Гл. ас. д-р Марина Стефанова коментира климатичните промени, COP26 и личната климатична отговорност в предаването Business Daily

   

03.12.2021

 

На 29 ноември гл. ас. д-р Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и ръководител на МП „Отговорно и устойчиво управление“, коментира климатичните промени и личната отговорност в предаването Business Daily на ТВ Европа.

марина стефанова тв европа-min

По отношение на образователните институции и климатичната отговорност, гл. ас. д-р Марина Стефанова коментира: „Ние действаме проактивно като екип преподаватели, който наистина да изгради система, в която да имаме няколко образователни продукта, с които да подпомогнем бизнеса в прехода към нисковъглеродна, зелена и устойчива икономика. Един от тези продукти е МП „Отговорно и устойчиво управление“, която стартирахме тази година и е най-успешната ни по брой записани студенти, като имаме интерес от другата година тя да бъде осъществявана и на английски език, защото от две съседни страни получихме запитвания от бизнеси дали не могат хибридно и задочно да се включат в обучението. Адаптацията към новите икономически условия преминава през адаптацията към новата екологична външна среда, която имаме“.

Водещият отбеляза, че всички сектори ще бъдат засегнати, като акцентира върху финансовия сектор. „От момента, в който в ЕС подписахме Европейската зелена сделка, политиците някак ангажираха целия финансов сектор. Разчита се, че финансовият сектор би могъл да направи инвестициите веднъж, а не да се прави двойно, тройно или четворно финансиране, защото времето ни притиска. За нас, като образователна институция, естествен партньор е именно финансовият сектор“.

На въпрос кои са основните теми, които са се обсъждали по време на COP26, д-р Стефанова отговори: „Тази конференция нито започва, нито свършва. Работата по това международно споразумение постави много ясна цифра – 1,5 градуса по Целзий. Цялостната дейност беше посветена на държавите в следващите 5 години. 2021 г. беше важна за държавите, защото те трябваше да анонсират националните си цели, но бяхме свидетели, че не всички държави бяха готови с този си план. Онези, които не са се заявили, ще се заявят през другата година. Усещането за спешност ни води до постоянния натиск чисто политически от една част от държавите към останалата част, най-често по-големите замърсители. Бяхме свидетели на целите на Индия, но 2070 г. спрямо всички останали, е доста късно“.

Относно свръх амбициозните цели на някои държави и по-малките цели на други, д-р Стефанова заяви: „В някои от развиващите се държави климатичната криза взима реални жертви, човешки животи. Има много репортажи, в които можем да видим наводненията, сушата, тайфуните. Ние сме свидетели, че това е истинска война, само че под формата на неравната война с климатичните промени. Има икономики, които са се посветили само на чисто икономическия растеж, както е при Китай“.

Цялото участие на д-р Марина Стефанова в предаването Business Daily можете да видите тук.