Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

На 8 септември 2021 г. академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие научи за смъртта на доц. д-р Марин Бодаков. Той беше един от най-обичаните от студентите преподаватели във Факултета по журналистика и масова комуникация. В различни програми на факултета той водеше курсовете „Публицистика и художествена критика“, „Журналистически жанрове“, „Критика и критически практики“, „Книгата като игра“ и „Литература и медии“.

Опелото ще бъде на 11.09.2021, събота, от 13.00 ч. в църквата „Свети Седмочисленици“.

Негови дипломанти защитаваха дипломни работи върху различни проблеми, свързани с книгоиздаването, литературната критика и културната журналистика. Той беше стожер на преподаването на различни видове културна критика на бъдещите журналисти.

Активен журналист дълги години, той придобива докторска степен през 2014 г. с дисертация на тема „Политики на представяне на българската литература в печатните медии през 90-те години на 20 век. Проблеми на критическата авторефлексия“ с научен ръководител проф. Тодор Абазов. Автор е на монографиите „Кой „уби“ критиката. Политики на представяне на българската литература в печатните медии през 90-те години на ХХ век“ (2019) и „Критика и искреност. Случаят Йордан Маринополски“ (2020). Сам активен публицист, той беше и преподавател по публицистика и художествена критика в Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“.

Първите му прояви като литературен критик са във вестник „Литературен форум“. Първият му ангажимент като редактор е в списание „Български месечник“, където работи от 1997 до 2000 г. От 2000 г. до спирането на вестник „Култура“ е негов редактор за литература и книги. Дълги години в този вестник той има и собствена ежеседмична рубрика – „Ходене по буквите“.

Съставител бе на различни провокативни сборници, сред които „Иван Вазов и…“ (2000), посветен на 150-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература и събрал голямо количество реакции на съвременни изследователи и писатели, а също и на „Преведе от…“ (2013), сборник с интервюта с изявени български преводачи.

Беше съветник по въпросите на културата в Кабинета на Председателя на Народното събрание Георги Пирински (2006 – 2009).

През последните две години той завоюва ново място със своите литературни прегледи и интервюта на сайта Тоест.bg.

Обичан преподавател и известен журналист, той държеше много на изявите си като поет. Автор е на стихосбирките „Девство“ (1994), „Бисквити“ (1998), „Обявяване на провала“ (2002), „Ангел в зоопарка“ (2008), „Наивно изкуство“ (2011), „Северна тетрадка“ (2013), „Битката за теб“ (2016) и „Мечка страх“ (2018). За поезията си е носител на националната награда „Иван Николов“ (2012), а като журналист – на отличието „Рицар на книгата“, давано от Асоциация „Българска книга“ (2014).

Поклон пред светлата му памет!

От Академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски”